8 dingen die je kunt eten om je hormonen in balans te krijgen
We praten eigenlijk vooral over hormonen in negatieve zin. Menstruatiepijn? Stomme hormonen. Chagrijnig en futloos? Het zullen de hormonen wel zijn. We zouden bijna vergeten dat er ook veel positieve dingen in ons lichaam gebeuren; we houden dan wel niet van die ene week in de maand, maar het is toch best een prestatie dat we zo’n 400 keer in ons leven een eisprong krijgen.
Die 400 keer is gebaseerd op één keer per maand in je vruchtbare jaren. Maar als je gestrest bent, slecht eet of niet genoeg slaapt, kan het zomaar zijn dat het ineens een stuk onregelmatiger wordt. Je lichaam stuurt een signaal naar je eierstokken dat zwanger worden niet zo’n goed plan is in deze situatie; op zich heel fijn, maar je gaat je er niet beter door voelen.
Om ervoor te zorgen dat je eierstokken zo normaal mogelijk functioneren en je je zo goed mogelijk voelt, is het daarom belangrijk om je hormonen in balans te houden. Vooral tussen je dertigste en vijftigste levensjaar is het belangrijk om hierop te letten, omdat er dan veel verandert in je lichaam. Dat kan invloed hebben op zowel je fysieke als je emotionele gesteldheid.
Maar welk eten kan dan bijdragen aan een goede hormoonbalans? Nou, dit bijvoorbeeld, schrijft de auteur van The Hormone Balance Diet.
Eten met veel goede vetten en omega-3
Hormonen worden geproduceerd door cholesterol, en dat vind je in vet. Het klinkt misschien positief om weinig vet te eten, maar je hebt het wel degelijk nodig! Noten en avocado bevatten veel gezonde vetten, net als bijvoorbeeld lijnzaad.
Eten met veel eiwitten
Eiwitten heb je nodig voor een heleboel processen in je lichaam, waaronder bijvoorbeeld het regelen van de neurotransmitters serotonine en dopamine.
Als je daar te weinig van hebt in je lichaam, kun je je gestrest voelen en slaapproblemen ervaren, en dat heeft weer invloed op je vrouwelijke hormonen.
Eet dus genoeg peulvruchten, noten en zeewier – heb je bijvoorbeeld al eens een zeewierburger geprobeerd?
Eten met veel magnesium
Magnesium wordt ook weleens het anti-stressmineraal genoemd, maar toch krijgen we er veel te weinig van binnen in de westerse wereld.
Meer magnesium zorgt voor een kalmering van je zenuwen en spieren en meer slaap. Je vindt het mineraal in pillen, maar in voeding onder andere in bladgroenten, bonen en zaden.
Eten met veel vitamine B
Wist je dat je extra veel vitamine B moet eten als je veel stress hebt? Als je dat goed doet, profiteert je brein ervan; als je het slecht doet, heb je meer kans op angsten en depressies.
Vitamine B zit vooral in dierlijke producten (vlees, eieren en zuivel), maar ook in zeewier. Veganisten wordt vaak aangeraden om B12-supplementen te slikken. Let wel dat je vitamine B6 en B1 ook weer niet té veel binnen moet krijgen.
Dit vind je vast ook interessant: Slik je de pil? Dit is wat je moet weten (volgens een hormoonspecialist)
Gefermenteerd eten
Ben jij al fan van kimchi, zuurkool en augurken? Misschien niet, maar het is wél heel gezond. De bacteriën hierin zijn namelijk goed voor je spijsvertering (want: probiotica), zodat dat zo goed mogelijk voedingsstoffen uit je eten kan halen. Daarnaast hebben ze een direct effect op de regulering van vooral oestrogeen.
Eten met veel vitamine D
We krijgen dus te weinig magnesium binnen, maar aan vitamine D hebben we een nog veel groter gebrek. Tja, de zon schijnt nu eenmaal niet altijd in ons kikkerlandje… Ook vitamine D vind je vooral in vlees, vette vis en zuivel, maar ook in bijvoorbeeld paddenstoelen. Je kan het natuurlijk ook bijslikken (in de winter bijvoorbeeld).
Eten dat ontstekingen tegengaat
We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat ziektes (bijvoorbeeld hart- en vaatziektes en diabetes) niet zo goed zijn voor je hormoonbalans.
Het is daarom belangrijk om over het algemeen zo gezond mogelijk te eten, met niet te veel suiker en bewerkt voedsel. In het bijzonder zijn groenten en kruiden als knoflook en gember heel goed voor je.
Eten dat goed is voor je bloedsuikerbalans
Er is een verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Je lichaam heeft bijvoorbeeld op de lange termijn niet zoveel aan suiker en wit brood, maar des te meer aan havermout en groenten waar veel ijzer in zit (zoals spinazie).
Meer voedingstips?
- Wat eet je met een kleine spruit in je buik?
- Een stralende huid komt van binnenuit: dit wil je eten voor een mooie huid
- 10 producten die goed zijn voor je spijsvertering en niet zoveel kosten