De heilige regel van de ’80/20 verhouding’ uitgelegd
De ’80 / 20 verhouding’ wint steeds meer aan populariteit. Het is oorspronkelijk een wet uit de wiskunde maar kan ook goed toegepast worden in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld met eten of het stellen van prioriteiten. Wat deze heilige regel voor jou kan betekenen?
Wij leggen uit wat de ’80 / 20 verhouding’ is.
Wat is de 80/20 regel?
Deze wordt ook wel het Pareto-principe genoemd, naar de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto. Tijdens een onderzoek kwam hij erachter dat 80% van het vermogen in handen was van maar 20% van de bevolking. Toeval? Nee, dit patroon bleek universeel te zijn toen Joseph Juran, bedrijfsadviseur, deze regel ging toepassen op meerdere gebieden. De 80/20 verhouding kan je dus eigenlijk toepassen op alles in je leven. Voeding, financiën en werk.
Het is de weg van de minste inspanning en het principe van het onevenwicht. Dit klinkt lastig maar het is eigenlijk heel makkelijk: in 20% van de tijd bereik je 80% van het resultaat.
Eten volgens de 80/20 regel
Heb je weleens geprobeerd om aan een strikt dieet te houden? Waarschijnlijk is dit niet gelukt, een gezond dieet houd je namelijk het best vol als je af en toe de teugels laat vieren. Daar komt de 80/20 verhouding om de hoek kijken. Dit betekent dat je 80 procent van de tijd gezond eet en 20 procent mag cheaten.
https://www.bedrock.nl/gezond-eten-minder-rimpels/
Dat houdt dus in dat je het meest van de tijd gezond eet en dus kan uitkijken naar het moment dat je een lekkere snack mag nemen. Op lange termijn is dit veel gezonder en beter vol te houden dan een strikt dieet. Die worden meestal niet vol gehouden omdat ze te streng zijn.
Wat gebeurt er als je alleen maar denkt dat je geen koekjes mag eten? Juist, je blijft er continue aan denken en kunt er bijna over dromen! Als je eenmaal hebt gecheat, geef je snel op en verval je weer in oude gewoontes.
Met de 80/20 regel heb je een gezonde levensstijl te pakken die wel vol te houden is. Je bent bewuster bezig met eten, maar legt jezelf dus geen strikte regels op waardoor je nooit meer iets lekkers mag eten. Zonder schuldgevoel kan je dus genieten van een zakje chips of goed glas wijn. De rest van de week eet je namelijk weer gezond.
Zo ziet de 80/20 regel eruit in de praktijk
Er zijn verschillende manieren waarop je de 80/20 regel kunt opvolgen in het dagelijks leven. Voor iedereen ziet dit er weer anders uit. Wij geven voorbeelden om hiermee aan de slag te gaan:
- Maak een schema voor jezelf met ‘gezonde’ en ‘ongezonde dagen’. Eet bijvoorbeeld 6 dagen gezond en maak er zaterdag (of een andere dag naar keuze) een feestje van. Op werkdagen is het vaak makkelijker om je te houden aan een gezond eetpatroon en zijn het de weekenden die feest zijn.
- Je kunt ook onderscheid maken in de maaltijden. Je eet de hoofdmaaltijden bijvoorbeeld gezond (ontbijt, lunch en diner) en cheat met een stukje chocolade als tussendoortje of een glas wijn bij het avondeten.
- Je kan per gerecht onderscheid maken. Bijvoorbeeld lekker veel groenten maar wel met frietjes van zoete aardappel en wat mayonaise. Of yoghurt als ontbijt met chocola eroverheen. Zo wordt ieder gerecht een (gezond) feestje.
- Je kan er ook voor kiezen om thuis altijd gezond te eten en buiten de deur te kiezen waar jij maar zin in hebt. Bijvoorbeeld door een stuk taart te eten als je op verjaardag bent of een portie friet als je met vrienden uit eten gaat. Thuis blijft dan de basis voor gezonde maaltijden.
De 80 / 20 regel op werk
Niet alleen met eten kan je deze verhouding aanhouden. In de wereld van time management is hij ook erg populair. Dit ziet er zo uit: 80% van alle mensen kijkt maar 20% van de series van Netflix. Of: 80% van de omzet wordt binnen gehaald met 20% van je klanten.
Als je dus gaat werken volgens de pareto-regel, begrijp je dat je je beter kunt focussen op de kwaliteit die een taak oplevert. In plaats van veel tijd te besteden aan activiteiten die weinig opleveren (onbelangrijke mails bijvoorbeeld), kan je kritisch kijken waar jij je wel op wilt richten. Besteed bijvoorbeeld eerst tijd aan de taken die de meeste omzet opleveren en ga daarna pas naar de klanten/taken die minder opleveren. Je kan ook kijken of je zo’n taak niet beter kunt uitbesteden, of nog beter: helemaal kunt schrappen. Zo houd je meer tijd over voor leuke dingen.
Benieuwd? Bekijk in deze video de ’80 / 20 regel’ ook jouw leven kan veranderen.