Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Zelfliefde 9 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

8 verschillende manieren om te dealen met ghosten

Ghosting is het digitale equivalent van verdwijnen in het niets. Het is alsof je plotseling tegen een muur praat, zonder ooit een reactie te krijgen. Het gebeurt vaak in de wereld van online dating, vriendschappen en zelfs professionele contacten. Alhoewel het super frustrerend is, ben je misschien zelf ook wel eens schuldig geweest aan ghosten.

Laten we kijken hoe we dit kunnen voorkomen. Of je nou het slachtoffer of zelf de “ghoster” bent.

Het nieuwe normaal

In de online wereld is het steeds makkelijker geworden om contact met iemand te leggen, maar het is óók makkelijker geworden om het contact weer te verbreken. Het lijkt bijna het nieuwe normaal geworden om plotseling niks meer van je te laten horen. En dit kan een behoorlijke psychologische impact hebben.

Soms vraag je je af waarom mensen ervoor kiezen om zo mysterieus te verdwijnen. Je zou toch zeggen dat wat de reden ook moge zijn, dat je het wel even zou kunnen melden, zodat de ander niet onwetend achterblijft. Er kunnen verschillende redenen zijn om te ghosten: verlegenheid, een gebrek aan interesse, of gewoon niet weten hoe ze moeten reageren.

Tips voor de ghosters

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Telematics and Informatics suggereert dat overbelasting van de communicatie de kans op ghosting op dating apps vergroot. De ghoster neemt de relatie mogelijkerwijs niet serieus en kiest er dan liever voor om de confrontatie te vermijden. Vaak komt dit door dingen die de ghoster in het verleden heeft meegemaakt.

Volgens het onderzoek zijn er een aantal dingen die mensen kunnen doen als ze de neiging hebben tot ghosten:

  1. Onderhoud je sociale contacten. Of het nou potentiële dates zijn, vrienden, buren of collega’s – relaties zijn belangrijk voor je algehele welzijn. Besef hoe je jezelf de positieve voordelen van relaties ontneemt.
  2.  Communiceer transparant. Hoewel ghosting op de korte termijn kan helpen om jezelf niet uit te hoeven leggen, kan het op de lange termijn schadelijke effecten hebben. Als je geen interesse meer hebt, geef dit dan aan op een respectvolle manier. Zelfs als je het druk hebt of overweldigd bent, laat het de ander weten om schuldgevoelens en negatieve gevolgen te voorkomen.
  3. Denk na over je daden. Als je regelmatig ghost, zou je eens moeten nadenken over wat je doet. Probeer empathie te tonen en jezelf in de schoenen van de persoon aan de andere kant te plaatsen. Bedenk hoe het zou zijn om genegeerd te worden zonder uitleg. Door je perspectief te veranderen, kun je bewustere keuzes maken en op een meer respectvolle manier communiceren.

Tips voor de slachtoffers

En voor de mensen die geghost worden, hebben de onderzoekers de volgende tips:

  1. Probeer het niet persoonlijk op te vatten. Als je wordt geghost, is het belangrijk om in gedachten te houden dat de persoon aan de andere kant mogelijk met persoonlijke problemen worstelt, het druk heeft of simpelweg niet weet hoe hij/zij moet reageren. Geef de persoon het voordeel van de twijfel voordat je conclusies trekt.
  2. Stuur een beleefde herinnering. Als je denkt dat de ghoster mogelijk gewoon is vergeten te reageren, kun je een vriendelijke herinnering sturen. Blijf beleefd en geef de persoon de ruimte om te reageren zonder druk uit te oefenen. Soms is een open gesprek voldoende om misverstanden op te helderen.
  3. Vermijd boosheid of confrontatie. Hoewel het begrijpelijk is dat je gefrustreerd kunt zijn door het ghosten, is het zelden constructief om boosheid te uiten of om de ghoster te confronteren met negatieve opmerkingen. Dit kan de situatie verergeren en verdere communicatie bemoeilijken.
  4. Probeer jezelf af te leiden. Verplaats je aandacht van het wachten op een antwoord om te voorkomen dat de tijd nog langer aanvoelt. Ga leuke dingen doen met je vrienden en familie met wie je wederzijdse gevoelens van liefde en respect deelt.
  5. Leer ervan en ga verder. Hoewel het moeilijk kan zijn, is het belangrijk om te leren van de ervaring en verder te gaan. In de digitale wereld zijn er talloze andere mogelijkheden voor verbinding en het vinden van nieuwe contacten. Laat je niet ontmoedigen door een enkele negatieve ervaring.

Ghosting kan frustrerend en verwarrend zijn, maar het hoeft geen drama te zijn. Het is een fenomeen dat we in de moderne digitale wereld vaak tegenkomen en door het niet persoonlijk op te vatten, boosheid te vermijden en jezelf af te leiden, kun je het luchtig houden.

Blijf open staan voor nieuwe contacten en laat een negatieve ervaring je niet ontmoedigen om in de digitale wereld te communiceren.

Hebben datingapps een negatieve invloed op onze mentale gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️