8 alledaagse producten waarvan je niet wist dat ze dierlijke ingrediënten bevatten
Denk je goed bezig te zijn door minder vlees te eten (hé flexitariër!), misschien wel helemaal te stoppen met dierlijke producten gebruiken of een maandje vegan te zijn, kom je tot deze ontdekking… Er bestaan allerlei producten die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt, die helemaal niet vegan zijn!
Van een hamburger, granola met honing, kaasplank of boterkoek wéten we dat ze dierlijke producten bevatten. Wil je die niet, dan skip je deze producten of voedingswaren simpelweg.
Maar nu kwamen we tot de schokkende ontdekking dat er een hoop alledaagse producten zijn die dierlijke producten bevatten. Producten waarvan je het in eerste instantie totaal niet van zou verwachten.
En eigenlijk is dat niet zo gek omdat volgens Ontario Farm Animal Council 98 procent van een dier wordt gebruikt. Daarvan is gemiddeld 55 procent eetbaar en het resterende percentage wordt dus gebruikt voor bijproducten.
Deze producten zijn dus niet vegan
Als je liever geen dierlijke producten eet – of het nu is wegens milieu- gezondheids- of dierenwelzijnoverwegingen -, dan wil je deze producten vanaf nu skippen:
1. Plastic tasjes
Geen grap, veel kunststoffen bevatten dierenvet. Dit komt door de ‘slipmiddelen’ die de wrijving van het materiaal verminderen.
Kunststoffabrikanten gebruiken vaak additieven van dierlijke oorsprong om de materiaaleigenschappen te verbeteren, schrijft Genetic Engineering & Biotechnology News.
2. Lijm
Het lijm in boeken, hout en instrumenten is vaak gemaakt met dierlijke producten. Het wordt gemaakt door het koken van dierlijk weefsel en botten. Het zou goed werken om instrumenten als piano’s en violen aan elkaar te lijmen. Niet alle lijm overigens, er bestaat ook synthetische lijm, maar even goed wordt de dierlijke variant dus ook regelmatig gebruikt.
3. Shampoo en conditioner
Volgens People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) zouden er tot wel 20 (!) componenten van dieren in je shampoo en conditioner zitten. Op het etiket staat vaak ‘panthenol‘, ‘aminozuren‘ of ‘vitamine B‘ bijvoorbeeld, maar dit kunnen van oorsprong dierlijke producten zijn.
Wil je een plantaardige shampoo of conditioner? Koop er dan één waar nadrukkelijk vegan opstaat.
4. Tandpasta
Yup, zelfs je onschuldige tandpasta bevat waarschijnlijk dierlijke producten. Wanneer je ‘glycerine’ ziet staan op een product, kan het plantaardig maar óók dierlijk zijn. Het wordt namelijk in zowel plantaardige als dierlijke vetten aangetroffen en gebruikt voor allerlei producten, waaronder tandpasta dus.
5. Witte en bruine suiker
Het gezuiverd as van dierlijke botten wordt regelmatig gebruikt om suiker te raffineren. Ook bruine suiker wordt geraffineerd.
Must read: Wist je dat deze producten ‘accidently vegan’ zijn?
Wil je vegan suiker? Kies dan voor ongeraffineerde, biologische suiker of merken die volgens PETA vegan zin, tipt Treehugger.
6. Auto- en fietsbanden
Waar voeding tenminste nog etiketten heeft, hebben veel dagelijkse producten dat niet. Zo blijkt dat veel auto- en fietsfabrikanten dierlijk stearinezuur gebruiken, waardoor het rubber in de banden vorm behoudt.
Wil je weten of jouw (potentiële) fietsbanden plantaardig zijn, vraag het dan na bij de fabrikant!
7. Foto’s
Geloof het of niet, maar foto’s – zowel commercieel geprint als die je thuis hebt hangen – zijn gedrukt op papier dat gelatine bevat. Als alternatief kan je minder-kwalitatief (gewoon) papier gebruiken.
8. Batterijen
Dierlijke vetten en gelatine wordt regelmatig gebruikt in metaalverwerking om de structuur van metaal te verbeteren, zo ook in batterijen.
Gelukkig zijn er ook ontzettend veel producten wél vegan, maar toch is het goed om op de hoogte te zijn waar de producten die je dagelijks gebruikt, precies van zijn gemaakt.
Vegan inspiratie:
- Nóg een vegan sushirestaurant in Amsterdam: de Vegan Sushi Bar
- Good news: dit Europese sneakermerk maakt duurzame schoenen van – jawel – appelleer
- Good News Monday: Mexicaanse uitvinders maken duurzaam én stijlvol leer van cactus