Column Sophie Hospes: 75 Hard – Ik ben bewuster van de keuzes die ik maak
Sophie Hospes – owner van International Creative Branding Agency StudioSophieHospes – besloot zichzelf te committen aan de challenge: 75 Hard. Geen kattenpis. Want wie meedoet aan 75 Hard moet onder andere 75 dagen lang 2x per dag 45 min sporten, alcohol laten staan en een strikt dieet volgen. Vandaag geeft Sophie ons inzicht in het laatstgenoemde, hoe ziet voeding er uit tijdens deze challenge?
“Toen ik besloot de 75 Hard Challenge aan te gaan, wist ik dat het een veelzijdige ‘test’ zou zijn. Naast de dagelijkse fysieke trainingen en mentale discipline, wist ik dat voeding een cruciale rol zou spelen. Wat ik echter niet had voorzien, was dat mijn eetgewoonten ook echt zouden veranderen en hoe diepgaand die veranderingen zouden doorwerken in mijn dagelijks leven.
De 75 Hard Challenge vereist een strikt dieet, zonder ruimte voor smokkelen of ‘cheat days’. Dit betekende dat ik vanaf dag één heel bewust moest omgaan met wat ik at. Geen suikers, geen alcohol, en vooral geen junkfood. Mijn eerste stap was het samenstellen van een voedingsplan dat niet alleen voedzaam was, maar ook vol te houden voor de volle 75 dagen. Ik was vanaf moment een waakzaam voor misschien wel mijn grootste valkuil wat eten betreft: onvoorbereid zijn.
Met het runnen van ons eigen bedrijf en team gebeurde het me vóór 75 Hard regelmatig dat de lunch erbij inschoot. Ik maakte het simpelweg geen prioriteit. Gevolg: ik at vaak snel even iets tussendoor. En meestal maakte ik hierbij niet per se de meest voedzame keuze. Hier was ik me voorafgaand aan 75 Hard al van bewust en dus bedacht ik een oplossing: voorbereid zijn! Zorgen dat er altijd iets gezonds (wat binnen het dieet past) in de koelkast staat. Easy. Maar doeltreffend!
Meer eten? Meer eten!
Zo. Het eerste obstakel was overwonnen. Maar er kwamen er nog een paar op mijn pad die ik, in tegenstelling tot het element ‘gemak’ niet voorzien had. Tijdens 75 Hard houd ik me aan een simpel dieet: geen cheat meals en geen snacks tussendoor, maar volledige maaltijden door de dag heen. De keuze voor volledige voedzame maaltijden heeft effect. Op hoe ik eruitzie, zeker! Maar ook op hoe ik me verhoud tot eten. In het begin had ik bijvoorbeeld nauwelijks een hongergevoel. Ik merkte wel dat mijn lijf moe was en wist dat ik, met alles wat ik verbrandde, eigenlijk juist veel meer zou moeten eten, maar ik voelde die urge totaal niet. Toch kreeg ik de tip om dat wel te doen: MEER eten! Zolang het zoveel mogelijk wholefoods zijn, is dat heel vaak een goed plan. En het werkt! Door 75 hard zie ik eten niet meer alleen als vervulling van mijn verlangen naar iets. Ik zie eten nu ook als pure brandstof. Fuel voor alles wat ik in het leven wil. En let me be honest here: dat is nogal wat.
Ik dacht van tevoren dat ik meer zin zou hebben in ‘cheat-meals’ (I love Mc Donalds, chips en alles in die categorie) maar gek genoeg heb ik daar vrijwel geen last van gehad. Naast dat het volgens de regels niet mag, denk ik ook: is het het nou waard om al dat trainen te vereffenen met een kleine food-kick? Het antwoord (dat vanuit mijzelf en niet een of ander streng dieetregime komt) is: Nee.
Sociale impact
Één van de grootste uitdagingen van het 75 Hard dieet was voor mij: het aanpassen tijdens sociale situaties. Eten is voor mij vaak een social event, want: een ontzettend leuk moment om te delen met anderen. Wij (mijn vriend en ik) houden van uiteten gaan, maar besloten dat deze periode even niet meer te doen. Dat was best even wennen. Maar het leverde ook mooie momenten thuis op. We hebben beiden geen passie voor koken, maar houden wel van lekker eten, dus we zijn op zoek gegaan naar gerechten die niet te lang in beslag nemen om te maken maar wel een ultieme voldoening geven (lees: eten waar we ons drukke leven op kunnen bouwen).
Naast het uit eten gaan, vond ik ook sociale gelegenheden in grotere omvang wat lastiger, denk aan: events, vakanties en op ons kantoor met ons team. Maar ik leerde om vooruit te plannen en, het belangrijkste, om nee te zeggen zonder me schuldig te voelen. Hoe ik dat deed? Door het gewoon te doen, ‘nee’ zeggen. Het leerde me dat het woord ‘nee’ in deze vooral een toewijding was aan mijn eigen discipline, een commitment om bij mijn eigen keuzes te blijven. En het resultaat in de praktijk? Niemand kijkt ervan op. Most people don’t really care joh. You do you. Dat vond ik echt tof om te zien…
Het resultaat van 75 Hard: een nieuwe relatie met eten
Nu, na het voltooien van de 75 Hard Challenge, merk ik dat mijn relatie met eten erg is veranderd. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam en het te voeden met wat het echt nodig heeft. Ondanks dat ik niet vaak een hongergevoel had probeerde ik het rationeel te benaderen: ‘ik heb vanochtend een lange work-out gehad en er staat vanmiddag nog één op de planning, ik heb dus brandstof nodig (ondanks dat ik geen hongergevoel heb)’. Daarnaast ben ik ben eenvoudig en puur eten meer gaan waarderen. Mijn energieniveau is hoger dan ooit, en ik voel me zowel fysiek als mentaal sterker doordat ik mijn ‘brandstof’ met de juiste ingrediënten aanvul. Ik maak mijn eigen keuzes en voel me daar confident over.
Het dieet dat ik tijdens de challenge volgde, is niet langer een tijdelijke maatregel, maar een nieuwe levenswijze. Eentje die me onwijs goed past!