De Week Zonder Vlees start nu: alvast 7 héérlijke vega(n) gerechten
Omdat een beetje vegetarische kookinspiratie nooit kwaad kan én de Week Zonder Vlees vandaag van start gaat (van 8 t/m 14 maart 2021) wordt het hoogtijd voor een paar heerlijke vegan recepten om de week easy peasy mee door te komen.
Met de Nationale Week Zonder Vlees wordt het hele land uitgedaagd om 7 dagen lang te koken zónder vlees en zich helemaal onder te dompelen in de wereld van vegetarisch eten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, dierenlevens en je gezondheid, er komt ook een wereld aan smaak, kleur en misschien wel nieuwe ingrediënten bij kijken.
Laat je alvast inspireren door volgende héérlijke vega(n) gerechten.
Samen met zusje Culy zochten we 7 vega(n) gerechten uit die bewijzen dat plantaardig eten helemaal niet inboet op smaak. Welke ga jij deze week maken?
1. Gyoza met oesterzwam, pinda’s en chili-olie
Heb jij ze weleens gemaakt, van die Aziatische gyoza? Het handige aan gyoza’s is dat je ze kunt vullen met alles wat je maar wil, dus waarom geen vegan versie? De vulling in dit recept bestaat uit oesterzwam, crispy chili-olie, pinda en gember.
Ontzettend lekker en bovendien nog een mindful klusje ook.
Laksa is één van de favoriete soepen van de Bedrock-redactie. Niet alleen is deze kokossoep erg lekker, ze bevat ook heel wat gezonde kruiden en specerijen (zoals kurkuma en gember): ideaal om je weerstand een boost te geven.
Pindamelk is een fijne nieuwkomer in het lijstje plantaardige melken. Hoewel we ze nog niet hebben gespot in de rekken van de supermarkt, gokken we dat dat een kwestie van tijd is. Tot die tijd kun je pindamelk heel makkelijk zelf maken, super lekker.
Havermout met amandelmelk, grapefruit, notenboter, kaneel en ahornsiroop: zo gemakkelijk kan een lekker plantaardig ontbijtje zijn. Als dat geen krachtvoer is, dan weten wij het ook niet meer.
Heb je weleens risotto met bier gemaakt? Echt doen, want wat met wijn kan, kan dus ook met bier. Het geeft een volle, rijke smaak aan de risotto. Heerlijk in combinatie met paddenstoelen, edelgist en pindakruim. Vervang voor een vegan versie de roomboter door plantaardige boter (die van Max & Bien is érg goed) of gebruik olijfolie en gebruik vegan bier.
De Beyond Burger komt qua smaak en textuur zó bewonderenswaardig dicht bij een gewone hamburger, dat het wel tovenarij lijkt. Zusje Culy maakte er een gruwelijk lekkere vegan burger mee.
Tostadas zou je kunnen zien als de Mexicaanse versie van een sandwich: je rolt ze niet op zoals een wrap, maar eet ze gewoon zo. Kan ook niet anders, want voor een tostada wordt de tortilla eerst knapperig gebakken en daarna versierd met allerlei zalige toppings. Dit is nog eens een vegan fiësta!