7 plantaardige alternatieven voor koemelk (en de pros en cons)
We zijn opgegroeid met het idee dat melk goed voor ons is. Reclames met leuzen als ‘melk is goed voor elk’ en ‘melk de witte motor’ zorgden ervoor dat we braaf een glas melk dronken naast onze boterham kaas. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer mensen die last krijgen van koemelk en lactose intolerant zijn. Plantaardige alternatieven bieden uitkomst.
We zochten uit wat de pros en cons van deze alternatieven zijn.
7 plantaardige alternatieven voor koemelk
1. Kokosmelk
Kokosmelk (en dan bedoelen we niet die uit blik) is romig van smaak en wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot.
Van de witte motor genieten
Voordelen: kokosmelk bevat ‘aura acid’, een vetzuur dat snel wordt geabsorbeerd door je cellen en bloed, zodat het gebuikt kan worden als energie. De vetzuren helpen bij het reguleren van je stofwisseling, eetlust en gewicht. Het vet in kokosmelk gaat dus niet op je heupen zitten, maar wordt door je lichaam continu verband als energie. En ook erg fijn: de vetten zijn een verrijking voor je huid en haar.
Nadelen: in kokosmelk zit weinig calcium en weinig vitamine D.
2. Hennepmelk
Hennepmelk wordt gemaakt van gepelde hennepzaadjes en heeft een romige textuur. Je kunt het makkelijk zelf maken.
Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.
Voordelen: hennep zit vol met vitamines A en E (voor een gezonde huid), vitamine B12 (voor energie), vitamine D, foliumzuur, magnesium, ijzer en zink. Hennepmelk bevat ook omega 3 vetzuren en alle 10 essentiële aminozuren die nodig zijn voor een stralende huid. Je krijgt er zachter haar van, sneller groeiende nagels en minder ontstekingen in het lichaam.
Nadelen: hennepmelk heeft een sterk uitgesproken smaak, is minder goed verkrijgbaar en is vrij prijzig.
3. Havermelk
Havermelk is gemaakt van haver, zoals de haver in je havermout. De melk is dunner dan andere plantaardige melksoorten en is glutenvrij als je het biologisch koopt of zelf maakt.
Tip: Vegan Vrijdag: havermoutkoekjes met pecan en kokos (voor ontbijt of als snack)
Voordelen: havermelk zit boordevol vezels en is rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Het bevat mangaan, kalium, fosfor, vitamine B, Vitamine A en E, en een overvloed aan fotochemicaliën, om je cellen te beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
Nadelen: havermout bevat weinig calcium en weinig eiwitten. Daarnaast houdt niet iedereen van de smaak van haver.
4. Rijstemelk
Rijstemelk wordt wereldwijd het meest gedronken als alternatief voor koemelk. Het heeft een waterige textuur en is vrij zoet. Omdat rijstemelk gemaakt is van een koolhydraat, is het hoog in koolhydraten (en dus suiker). Maar dat betekent niet meteen dat je er dik van wordt. De koolhydraten in rijstemelk zijn van de goede soort; je hersenen draaien op de suikers.
Voordelen: rijstemelk is vooral gunstig voor vrouwen (rond hun maandelijkse periode) omdat het laag is in vet, maar rijk aan niacine, vitamine B6, ijzer, koper selenium en magnesium.
Nadeel: rijstemelk bevat weinig eiwitten.
5. Cashewmelk
Cashewmelk heeft een boterachtige smaak en is gemaakt van cashewnoten. De noten bestaan ongeveer voor 75% uit oliezuur, een onverzadigd vetzuur.
Voordelen: cashewmelk heeft de minst uitgesproken notensmaak van alle soorten notenmelk, bevat weinig calorieën en is goed voor de dikke darm.
Nadelen: cashewmelk is niet geschikt voor mensen met een notenallergie en bevat maar weinig vezels.
6. Sojamelk
Sojamelk wordt gemaakt van sojabonen, een peulvrucht die oorspronkelijk afkomstig is uit het Verre Oosten. Het heeft een romige structuur en is de enige melkvervanger die qua voedingswaarde enigszins vergelijkbaar is met koemelk.
Ook interessant: Wat er met je lichaam en hersenen gebeurt als je vega(n) gaat eten
Voordelen: soja is een goede plantaardige bron van eiwitten en calcium. Verder is sojamelk vetarm en bevat het geen cholesterol, wat hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.
Nadelen: soja bevat hormonen (fyto-oestrogenen) die ons lichaamseigen oestrogeen imiteren. Dit betekent dat soja van invloed kan zijn op onze hormoonhuishouding. Een ander nadeel is dat sojamelk vaak toegevoegde suikers bevat. Kies je voor soja, ga dan voor een biologische, ongezoete variant.
7. Amandelmelk
Amandelmelk is romig van textuur en heeft een nootachtige, zoete smaak. De melk wordt vaak gedronken door mensen die wel een melkvervanger willen, maar allergisch zijn voor soja.
Voordelen: amandelmelk zit vol met vitaminen en mineralen (B en E), en bevat weinig suiker vergeleken met andere melkvervangers.
Nadelen: niet geschikt voor mensen met een notenallergie en vrij vet in vergelijking met andere plantaardige melksoorten.
Meer plantaardige alternatieven?
- Zo kun je kleding verven met plantaardige kleurstoffen
- Vegan Vrijdag: een plantaardige gado gado bowl uit Indonesië
- Natascha Kooiman (29) over plantaardig voedsel (en waarom stroopwafels daar ook bij horen)