Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Voeding 20 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

8 boeken die ervoor zorgen dat je anders naar eten gaat kijken

Voeding: iedereen lijkt er wel een mening over te hebben. Wat is nu gezond en wat niet? Waarom eten we eigenlijk wat we eten? En waarom is er zoveel honger in de wereld? In deze boeken proberen de auteurs je antwoord te geven op vragen over voeding.

8 boeken die ervoor zorgen dat je anders naar eten gaat kijken

Heb je weer wat leesvoer!

1. Een pleidooi voor echt eten – Michael Pollan

We eten steeds minder natuurlijke voeding. Een groot deel van wat we eten is niet zo in de natuur te vinden, maar het resultaat van een hele reeks bewerkingsprocessen in een fabriek.

De 5 boeken die je aan je leeslijst wilt toevoegen deze zomer

Volgens Michael Pollan zijn deze bewerkte voedingsmiddelen de oorzaak van veel welvaartsziekten. Hij roept in zijn boek daarom mensen op om te kiezen voor écht eten: eten dat zo min mogelijk bewerkt is. Dit boek van Pollan geeft je stof tot nadenken.

2. The Reproach of Hunger – David Rieff

In 2000 waren de wereldleiders het er over eens dat het bestrijden van honger in de wereld een van de belangrijkste taken zou worden.

David Rieff gaat in zijn boek op zoek naar de oorzaak van deze hongersnood en waarom we er in falen om hier iets aan te veranderen. Is het überhaupt mogelijk om dit voedselprobleem in de toekomst op te lossen?

3. Wat is nu gezond? – Martijn Katan

Professor Martijn Katan beschrijft in zijn boek wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid. Hij vertelt je wat er bewezen is, wat een fabel is en wat nog niet bekend is doordat er onderzoek ontbreekt. Mag je eten na acht uur ‘s avonds? Komen vegetariërs voedingsstoffen tekort? Is melk goed of slecht?

4. First Bite – Bee Wilson

Als we geboren worden weten we niet wat we moeten eten. Het is iets dat we als kind leren van onze ouders. In het boek kijkt Bee Wilson naar ervaringen in onze jeugd die ons beeld van voeding gevormd hebben.

10 luisterboeken voor op de bank (of onderweg)

Wat is eigenlijk de oorsprong van smaak? En als we een bepaalde smaak hebben ontwikkeld, kunnen we die dan nog veranderen?

5. De voedselzandloper – Kris Verburgh

Kris Verburgh laat zien dat gezond eten belangrijk is om jezelf jong te houden. Het boek is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot voeding en het verouderingsproces. Verburgh doorprikt veel voedingsmythes, maar laat je ook zien hoe je dan wél gezond kunt eten.

6. Deliciously Ella – Ella Woodward

In 2011 kreeg Ella Woodward plotseling een ziekte waardoor ze niet langer dan een paar uur per dag uit bed kon. Medicijnen hielpen niet, maar wat wel hielp was het veranderen van haar voedingspatroon.

Door te kiezen voor een plantaardig, gluten- en suikervrij dieet voelde ze zich een stuk beter. Met dit receptenboek wil Ella Woodward anderen inspireren.

7. The End of Plenty – Joel Bourne

Milieu-activist Joel Bourne gaat in zijn boek op zoek naar de toekomst van voedsel. Hoe kunnen we de wereld blijven voeden? Met zijn boek wil Bourne mensen duidelijk maken dat we nú over moeten gaan op actie. Als we niets veranderen komen de nieuwe generaties op deze aarde in de problemen.

8. Het voedsellabyrint – Jaap Seidell

Er is veel tegenstrijdige informatie als het op voeding aankomt. De belangrijkste oorzaken van ongezond eetgedrag zijn stress, armoede, een ongezond voedselaanbod en gebrek aan kennis en vaardigheden.

https://www.bedrock.nl/vegetarische-kookboeken/

Hoe kunnen we dit oplossen? Het voedsellabyrint geeft een nieuwe kijk op hoe voeding ons en onze samenleving gezonder kan maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️