6 ongezonde gewoontes in liefdesrelaties (en hoe dat beter kan)
Er zijn weinig zaken zo ongrijpbaar als de liefde. Natuurlijk zijn er talloze artikelen in vrouwenbladen met goedbedoeld, maar weinig diepgaand advies, bestaan er meters zelfhulpboeken (maar nog geen één die alle andere boeken overbodig maakt) en hebben we dankzij Hollywood duizenden voorbeelden en idealen die totaal onrealistisch zijn. Als puntje bij paaltje komt kent iedereen wel ongezonde gewoontes in liefdesrelaties.
Gelukkig is er de afgelopen decennia ook heel veel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de psychologie achter een gezonde, gelukkige relatie. Mark Manson, bestselling auteur van ‘The subtle art of not giving a fuck‘ weet daar alles van en schreef jaren geleden een nog altijd relevant artikel over zes ongezonde gewoonten die helaas vaak voorkomen in liefdesrelaties.
6x ongezonde gewoontes in liefdesrelaties
En omdat wij ook de beroerdste niet zijn, zetten we er ook meteen bij hoe we het beter kunnen aanpakken met z’n allen.
1. Het bijhouden van de score
Ruzie kan de beste overkomen, maar terwijl de één denkt dat jullie geschreeuw daadwerkelijk over de niet gedane afwas en/of rondslingerende stinksokken gaat, worden er opeens pijnpunten van vorige maand of misschien zelfs wel vorig jaar bijgehaald.
Wanneer in een relatie ‘de score’ wordt bijgehouden, blijven partners elkaar lastig vallen met eerder gemaakte relatiefouten. Als dit te vaak gebeurt, wordt het langzaam een soort wedstrijd wie van de twee het hardst heeft gefaald in al die maanden/jaren/whatever dat jullie bij elkaar zijn.
Weinig opbouwend. Voor je het weet, ben je alleen nog maar bezig met bewijzen dat de ander slechter is dan jij terwijl het eigenlijk zo zou moeten zijn dat jullie allebei de beste versie van jezelf worden. Voor elkaar.
In plaats van oude koeien uit de sloot halen, is het constructiever te focussen op het huidige issue – zoals die stinksokken – en daar geen oeroude andere zaken bij te halen. Als iemand een jaar geleden iets gemeens tegen je zei, had je daar toen mee moeten dealen. Oftewel: let bygones be bygones. Dat is echt voor iedereen leuker.
2. Subtiel proberen te zijn
In plaats van duidelijk te zeggen wat je denkt en wil, probeer je een ander ‘subtiel’ de juiste richting op te manoeuvreren door het geven van hints. Het probleem met hints is alleen dat je zelf nog zó kunt denken dat ze heel duidelijk zijn: meestal zijn ze dat niet.
En dus snapt de persoon aan wie de hints gericht zijn niks van jouw plotselinge chagrijnige bui. Het is geen hogere wiskunde, maar soms moeten we onszelf er toch weer even aan herinneren dat een gezonde relatie vooral gebaat is bij open en duidelijke communicatie.
Must read: Zo zet je gevoelens van angst om in enthousiasme
Wanneer je je echt op je gemak voelt bij elkaar, durf je ook aan te geven wat je wel en niet prettig vindt. Fijn, want dan is de noodzaak voor die passieve agressiviteit er ook niet meer. Wees duidelijk over je gevoelens en wensen.
Maak bovendien duidelijk (misschien ook aan jezelf) dat de ander niet verantwoordelijk of verplicht is om die wensen koste wat het kost in te willigen. Maar als iemand echt van je houdt, zal hij/zij dat waarschijnlijk best willen proberen.
3. Bij het minste of geringste dreigen met het einde van de relatie
Een voorbeeld: je partner heeft het gevoel dat jij de laatste tijd een stuk afstandelijker bent dan normaal, maar in plaats van dit probleem te adresseren op een normale manier (‘Ik heb het gevoel alsof er een afstand tussen ons is’) gijzelt hij/zij de relatie door te zeggen: ‘Ik kan niet zijn met iemand zijn die zo afstandelijk tegen me doet’.
Manson noemt dat emotionele chantage en bovendien een kant-en-klaar recept voor relatiedrama. In een gezonde relatie is het cruciaal dat ook negatieve gevoelens, feedback en kritiek veilig gedeeld kunnen worden zonder dat de status van die relatie meteen onder druk staat.
Het is normaal om af en toe boos te worden op je partner of om sommige dingen niet leuk te vinden, maar zoals Manson zegt: “Understand that committing to a person and always liking a person are not the same thing”.
Negatieve gevoelens in een relatie zijn normaal en als twee mensen dit zonder oordeel of emotionele chantage met elkaar kunnen delen, zal dit de relatie op de lange termijn uiteindelijk alleen maar versterken.
4. De ander verantwoordelijk maken voor jouw emotionele status
Stel, je hebt een enorme rotdag gehad. Je wil alleen maar even je hart luchten bij je partner, maar die is niet bepaald de sympathieke steunpilaar waar je op hoopte. Hij/zij is afgeleid door werk, heeft met vrienden afgesproken terwijl jij samen een filmpje wilde kijken of Nu.nl blijkt even belangrijker te zijn dan jouw verhaal.
Volgende scene: slaande ruzie. Je bent boos op je partner omdat hij/zij heus wel wat liever voor je mag zijn na deze hel van een dag. De ander had toch kunnen aanvoelen dat je die aandacht nu even nodig had? Hoe durft hij/zij te vertrekken terwijl jij je zo rot voelt? Of iets in die trant.
Ook interessant: De duistere kant van het hebben van een hoog EQ
Wanneer je vindt dat je partner verantwoordelijk is voor hoe jij je voelt (en vice versa) creëer je wederzijdse afhankelijkheid die niet erg gezond is. Het zou namelijk betekenen dat de één het eigen leven direct on hold moet zetten op de momenten dat de ander het nodig heeft om zich beter te voelen.
Natuurlijk is het best begrijpelijk dat iemand pissig wordt als er even aandacht nodig is en die niet wordt gegeven, maar als het normaal wordt dat jullie levens volledig draaien om elkaars emotionele staat, ga je vroeg of laat de mist in.
Want wat als de ander er even niet is? Hoe deal je dan met je emotionele issues? Uiteindelijk is het gezonder om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen shit en te verwachten dat je partner hetzelfde doet.
Begrijp het niet verkeerd: het is natuurlijk altijd goed om supportive te zijn naar je geliefde, maar het is dun lijntje tussen je partner steunen en verplicht zijn je partner te steunen. Het geven van steun, troost of wat dan ook zou een autonome keuze moeten zijn en geen verwachting.
5. Jaloezie
Veel mensen leven in de veronderstelling dat een beetje jaloezie een uiting van liefde is. Tot op zekere hoogte is dit misschien zo, maar pissig worden omdat je partner met een ander praat, belt, appt, chillt of überhaupt in de nabijheid van een ander aantrekkelijk persoon durft te komen, kan uiteindelijk tot gekkig gedrag leiden (inbreken op iemands telefoon, door iemands whatsapp-gesprekken scrollen, etc.)
Manson noemt het idee van liefdevolle jaloezie “absolutely clownshit” en bovendien manipulatief. En als je er even over nadenkt, heeft hij misschien wel gelijk. Jaloezie als een van de ongezonde gewoontes liefdesrelaties, valt niet goed te praten door te zeggen dat het erbij hoort.
Must read: Zo overwin je jaloezie in je relatie
Uiteindelijk komt het allemaal neer op vertrouwen. Als je je partner niet vertrouwt in de nabijheid van anderen (hoe aantrekkelijk die anderen ook mogen zijn), geef je de boodschap af dat iemand 1) een leugenaar is of 2) niet in staat om eventuele impulsen te controleren.
Zijn advies: probeer je partner te vertrouwen (“A radical idea, I know”). Een beetje jaloezie is natuurlijk, maar als dat gedrag uit de hand loopt, is dat enkel blijk van je eigen gebrek aan zelfvertrouwen. De energie die je steekt in het controleren van je partner, zou je dan beter in je eigen ontwikkeling kunnen steken.
6. De oplossing tot ongezonde gewoontes liefdesrelaties ‘kopen’
Kopen? Ja, dat je conflicten niet probeert op te lossen door gesprekken, maar ze liever bedekt onder de voorpret van een ‘weekendje weg’ of onder de blijdschap die komt kijken bij het kopen van iets materieels.
Niet alleen veeg je het echte probleem daarmee onder het tapijt (waar ze nóóit blijven), maar het geeft ook verkeerde signalen af. Stel nou, dat elke keer dat iemand boos wordt, de ander daarop reageert door een weekendje weg te trakteren.
Niet alleen geef je de een daarmee onbewust reden om de volgende keer wéér boos te worden, maar de ander wordt ook totaal niet verantwoordelijk gehouden voor hetgeen de boosheid veroorzaakt heeft.
Er is niks mis met het organiseren van verrassingen of kopen van cadeautjes (integendeel), maar zie het nooit als cover-up om maar niet met de onderliggende problemen te dealen.
Uiteindelijk komt het meeste neer op één hele waardevolle les: communiceer! Ongezonde gewoontes in liefdesrelaties zullen niet altijd leuk zijn, maar op de lange termijn een stuk constructiever als je er over praat!
Meer lezen over relaties?
- De perfecte relatie: bestaat deze eigenlijk wel?
- 7 tips om je liefdesrelatie weer een boost te geven (overwin de sleur!)
- Dit is het belangrijkste ingrediënt voor een goede relatie