6 manieren om de angst voor verliezen los te laten
Babette (26) verruilt sinds februari vorig jaar haar Alexander Wang bag voor een sporttas en haar werkborrels voor urenlang beuken in een klassieke vechtschool. In november maakte ze haar debuut in de ring tijdens een kickboksgala én won. Op Bedrock beschrijft ze in een driedelige serie wat er aan haar journey vooraf ging, wat het mentaal met haar doet en wat ze geleerd heeft. “Goh, wat stoer! Ben je niet bang voor pijn?” Het was de meest gestelde vraag als ik vertelde dat ik in mijn eerste kickbokswedstrijd ging vechten.
Het lijkt voor velen onlosmakelijk met een vechtsport verbonden. Ik dacht constant aan mijn uitdaging, maar het gekke was dat daar geen plek leek te zijn voor pijn. Hoe kan het zijn dat het woord ‘pijn’ in ieder gesprek voelt als een woord van lucht. Licht en zonder inhoud. Is het naïviteit? Steek ik mijn kop in het zand? Ik heb geprobeerd om de angst te voelen. Maar het is er niet, zo lijkt.
Falen
Want fysieke pijn mocht me niet bezighouden, toch had ik een angst voor de pijn van falen. Blauwe plekken trekken weg, een bloedneus is te stoppen en in het ergste geval is een botbreuk te herstellen. Maar de pijn die je voelt als je niet krijgt wat je wil (een overwinning) terwijl jij je zo hebt ingezet, daar was ik écht bang voor. Ik.mag.niet.falen.
Als het lichamelijk ‘sport’ is geweest, dan kan ik het op mentaal vlak ‘topsport’ noemen. Ik (over)analyseerde mijn trainingen. Ik nam mijn reactie tijdens een ronde sparren of het trainen met een onbekende tegenstander constant onder loep. Soms voelde ik me zelfverzekerd, regelmatig was ik niet tevreden. Ik was telkens weer in gesprek met mezelf en probeerde bewust met die gedachten om te gaan.
Vandaag deel ik die gedachten met jou: 6 mentale lessen zodat je vol zelfvertrouwen traint en de angst om te verliezen loslaat.
Besef dat anderen ook angsten kennen
Heb jij geleerd dat jij je nooit mag meten aan anderen? Bij een wedstrijdsport blijkt dit lastig. Sterker nog, dit is een groot onderdeel van het spel. Word je onzeker als de ander iets beter doet dan jij? Vergeet niet dat je tegenstander hetzelfde voelt. Het idee dat je allebei wilt winnen, biedt perspectief. Het is onzeker voor allebei.
Presteer voor jezelf
Probeer je af te sluiten voor alle emoties die er om je heen ontstaan. Denk even niet aan je ouders, je vrienden of je trainer. Je doet dit voor jezelf. Jij hebt er hard voor gewerkt.
Denk aan je successen
Wat ging er goed tijdens de training? Wat voor energie gaf het je? Probeer dat gevoel op te rakelen. Sommige mensen kunnen dit oproepen door een bepaald nummer, de ander fantaseert over de wedstrijd. Door het moment suprême al in gedachten te beleven, ontstaat zelfvertrouwen. Je kunt het einde namelijk zelf sturen. En dan ga je natuurlijk altijd voor de winst.
Wees lief voor jezelf
Gaat je training vandaag niet goed? Blaas stoom af en wees lief voor jezelf. Ook ik heb dikwijls mijn bokshandschoenen sikkeneurig in een hoek gegooid. De spanning bouwt zich dan op en je enthousiasme en passie wordt omgezet in frustratie.
Vertrouw op je krachten
Haal energie uit de dingen die je goed doet. Als je in jezelf gelooft, zullen de dingen waar je misschien iets minder goed in bent, ook beter gaan.
Sta niet te lang stil
Te veel stilstaan bij de punten die niet goed gaan, remt af. Je kunt er nu niks meer aan doen dat de training van vanochtend niet naar wens ging. Bewaar alle energie voor je nieuwe training. Wat wil je verbeteren? Wat krijgt de aandacht?
O, en vergeet vooral niet dat ik deze punten kan verzamelen, omdat ik me er wekelijks nog in verlies. Sport en frustratie gaan vaak samen. Die emoties maken sport tot wat het is. Ga ik nu maar eens mijn bokshandschoenen uit de hoek vissen…
Volg Babette en haar kickboksavontuur via Babette’s Instagram-account.
Meer lezen
- Van modemeisje naar kickbokser: hoe de transformatie begon
- Waarom sporten verslavend kan werken
- Meditatie kan je beter maken in sporten (ja, echt)