5x waarom je een T-shirt van merinowol aan je reisgarderobe wil toevoegen
Bergbeklimmers zijn al lang om, maar merinowol is ook als je niet van plan bent de Kilimanjaro op te hiken een waardige toevoeging aan je reisgarderobe. Toegegeven, kledingstukken gemaakt van de natuurlijke vezel zijn niet goedkoop, maar ze bieden zo veel voordelen dat ze het zonder twijfel waard zijn.
De voordelen van merinowol
Merinowol is afkomstig van het, jawel, merinoschaap en is dus een natuurlijk materiaal. Dit schaap leeft op de mooiste plekken op aarde (denk Nieuw-Zeeland, Australië en Patagonië), precies op de plekken waar mensen de kracht van hun wol al vele jaren geleden ontdekten. Doordat de schapen niet zomaar overal grazen, is hun wol behoorlijk kostbaar. Voor een T-shirt van merinowol betaal je dan ook meer geld dan voor een katoenen exemplaar. Kies je ervoor om in de buidel te tasten, dan krijg je daar veel voordelen voor terug:
- Misschien wel de belangrijkste eigenschap van merinowol? Het werkt antibacterieel en daarom blijven zweetgeurtjes er niet in hangen. Perfect als je een meerdaagse hike onderneemt of het liefst met alleen handbagage reist. In plaats van een hand- of machinewas, laat je het shirt simpelweg een nachtje luchten. Minder wassen, meer tijd om van je reis te genieten.
- Ga je goed met je nieuwe item om, dan kent merinowol een lange houdbaarheidsdatum. De aankoopprijs betaalt zich dus dubbel en dwars terug na verloop van tijd.
- Merinowol houdt je warm wanneer het buiten koud is en koel wanneer het buiten heet is. Klinkt misschien als magie, maar die eigenschap maakt het zo fijn als wandelkleding.
- Wie niet tegen normale wol kan, hoeft zich daar bij de merino-variant geen zorgen om te maken. De stof kriebelt niet en voelt juist zacht aan op de huid.
- Ook niet onbelangrijk: merinowol kreukt vrijwel niet, waardoor je er ook na een lange reis in een kleine backpack weinig omkijken naar hebt en er bovendien verzorgd bijloopt.
Merinowol wassen
Neem je een T-shirt of trui van de stof mee in je vakantiekoffer of backpack, dan doe je er goed aan om ook een klein flesje wolwasmiddel mee te nemen. De stof kan niet goed tegen chemicaliën die in ‘normaal’ wasmiddel zitten en blijft op z’n mooist als je er goed voor zorgt. Naast het gebruik van speciaal wasmiddel betekent dat niet te warm wassen, niet te vaak wassen en vooral niet in de droger gooien. Eigenlijk wordt merinowol het liefst op de hand gewassen -en dat komt op reis dan weer best goed uit.
Met deze tips van een reisexpert pak je je backpack zo licht mogelijk in