5 vegetarische gerechten van Ottolenghi die je eenvoudig maakt
Yotam Ottolenghi is een graag geziene naam in de gemiddelde verzameling kookboeken. De Israëlisch-Britse kok staat bekend om zijn recepten bomvol groenten en smaak. Voor plantaardige en vegetarische gerechten kun je bij Ottolenghi dus wel terecht –dit zijn vijf favorieten van de BEDROCK-redactie.
Vegetarische gerechten Ottolenghi: favorieten van BEDROCK
Salade van bloemkool, granaatappelpitjes en pistachenoten
Salades zijn altijd een goed idee als je het ons vraagt, zeker als je voor een gevarieerde bowl gaat. En daar weet Ottolenghi wel raad mee: wat dacht je van dit gerecht met bloemkool, granaatappelpitjes en pistachenoten? Dankzij de combinatie van verschillende structuren krijg je een interessante combinatie die bovendien voedzaam genoeg is.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 800 gram bloemkool
- 130 gram gesneden ui
- 80 ml olijfolie
- 25 gram peterselie
- 10 gram munt
- 10 gram dragon
- 80 gram granaatappelpitjes
- 40 gram geroosterde stukjes pistachenoot
- 1 theelepel komijn
- 1,5 theelepel citroensap
- Zout naar smaak
Limabonen met geroosterde cherrytomaten
Goed, om hiervan een volledige maaltijd te maken heb je wat aanvulling zoals plat- of dedembrood nodig, maar deze dip van limabonen en cherrytomaten mag écht niet ontbreken in deze lijst. Want geloof ons: hiervan wil je blijven eten, zowel op knusse winteravonden als op een zomerse borrelmiddag. Ideaal als onderdeel van een borrelplank, of gewoon helemaal voor jezelf.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 700 gram limabonen
- 500 gram cherrytomaten
- 150 gram gesneden ui
- 2 knoflooktenen
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels tijmbladeren
- 1 theelepel venkelzaden
- 1 vers laurierblad
- 80 ml droge witte wijn
- 2 theelepel gerookt paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Aspergetaart met ricotta en miso
Wanneer je weinig tijd hebt en vooral de oven z’n werk wilt laten doen, is een plaattaart altijd een goed idee. Dan kun je voor een standaard versie met bijvoorbeeld tomaat en jonge kaas gaan, maar Ottolenghi’s aspergetaart met miso en ricotta is een stuk specialer. Kost je nog geen 10 minuten bereidingstijd, levert een hoop complimenten op.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 150 gram ricotta
- 25 gram parmezaan
- 2 eierdooiers
- 1 theelepel witte miso
- 6 knoflooktenen
- 1,5 theelepels balsamico-azijn
- 2,5 theelepels olijfolie
- 1 rol bladerdeeg
- 250 gram groene asperges
- 1/4e theelepel chilivlokken
Orecchiette met gekarameliseerde ui, salie en hazelnoten
Geen lijst met vegetarische gerechten van Ottolenghi zonder een goede pasta erin. En dan niet zomaar een pasta, maar een orecchiette met gekarameliseerde ui, salie en hazelnoten. Volgens Ottolenghi zelf is het zo’n gerecht voor wanneer je weinig ingrediënten meer in huis hebt – op een uitje na komt alles immers uit de voorraadkast. Handig!
Benodigdheden voor 4 personen:
- 105 milliliter olijfolie
- 20 gram saliebladeren
- 320 gram gesneden ui
- 250 gram orecchiette (of een andere kleine pastasoort)
- 1,5 lepels citroensap
- 50 gram hazelnoten
- Zout en peper naar smaak
Klassieke shakshuka
Of je ‘m nou voor ontbijt, lunch of diner maakt: met shakshuka sla je de plank nooit mis. Deze klassieke variant is precies zoals-ie hoort, maar je kunt er prima in variëren door er wat extra groenten die je nog in huis hebt aan toe te voegen. Serveren met geroosterd brood et voilà: een gerecht dat je opnieuw en opnieuw wilt maken.
Benodigdheden voor 2 tot 4 personen:
- 2 theelepels olijfolie
- 2 theelepels harissapasta
- 2 theelepels tomatenpuree
- 300 gram rode peper
- 4 knoflooktenen
- 1 theelepel komijnpoeder
- 800 gram tomatenblokjes
- 6 eieren
- 120 gram labneh of dikke yoghurt
- Zout naar smaak
7 x vegetarische producten waar verrassend veel eiwitten inzitten