5 soorten banen die perfect zijn voor HSP’ers
Drukke kantoortuinen, conflicten op de werkvloer of aanwezige collega’s… Voor een HSP kan werk af en toe best een uitdaging zijn. Raak jij constant overprikkeld op werk? Dan kan een andere baan misschien de oplossing zijn. Bij sommige beroepen kun je namelijk juist gebruikmaken van je unieke kwaliteiten.
Dit zijn 5 soorten banen die perfect zijn voor een HSP. Daarnaast delen we waar je als hoogsensitief persoon op kunt letten bij de zoektocht.
Uitdagingen voor een HSP op werk
Er is een goede reden dat HSP’ers vaak minder werkgeluk ervaren. Dat komt onder andere omdat:
- Jij alle subtiele geluiden, geuren en details opmerkt die anderen alleen op de achtergrond horen/zien.
- Jij je bewust bent van de emoties van iedereen met wie je samenwerkt (als je ook een empaat bent, wat veel HSP’ers zijn).
- Je veel meer energie kwijt bent aan het verwerken van de dag dan je collega’s.
Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)
Het werk kost vaak dus veel meer energie voor jou dan voor andere mensen en het komt waarschijnlijk vaak voor dat je overprikkelt thuiskomt. Maar dit betekent niet dat je als HSP’er hoeft te settelen voor een baan waar je niet gelukkig bent. Met de juiste informatie kies je een baan waar je kunt floreren.
Welke banen je beter niet kunt kiezen als HSP
Natuurlijk is iedereen anders. Wat voor de ene hoogsensitieve persoon de perfecte baan is, is voor een andere HSP’er totaal niet bevredigend. Volgens Kelly O’Laughlin, de schrijver van A Highly Sensitive Person’s Life, zijn er wel een aantal rode vlaggen die elke HSP’er beter kan vermijden.
Moet je je leidinggevende vertellen dat je hoogsensitief bent?
- Banen die voornamelijk gericht zijn op verkoop of het behalen van cijfers. Zeker als de waarden van het bedrijf niet aansluiten bij die van jou.
- Banen die van nature veel confrontatie met zich meebrengen.
- Een baan waarmee je moet werken in een luidruchtige of chaotische werkomgeving.
- Werk waarin je te maken krijgt met een baas die totaal niet matcht met jouw persoonlijkheid (zelfs bij je droombaan zal je dan burned-out voelen).
Welke baan dan wel als HSP?
Zoals we net al zeiden is iedereen anders. Elke persoon heeft weer andere passies, talenten en vaardigheden, ook onder hoogsensitieve personen. Waar we wél naar kunnen kijken zijn de eigenschappen die HSP’ers uniek maken en welke banen daarbij passen.
Er zitten namelijk echt niet alleen nadelen aan hoogsensitief zijn op de werkvloer. Volgens psychologe Elaine Aron zijn HSP’ers zelfs ‘ideale werknemers‘. Dat komt omdat jij waarschijnlijk veel eerder doorhebt wanneer er bijgesprongen moet worden, je detailgericht bent, de creativiteit hebt om problemen op te lossen en erom bekend staat oprechte feedback te geven.
Dit zijn allemaal prachtige voordelen, die bij veel banen van pas kunnen komen. We noemen hieronder 5 voorbeelden van sectoren waar jij jouw talenten optimaal kan benutten.
1. Zorgzame beroepen
Van verpleegkundige tot arts en van coach tot psycholoog: deze zorgzame beroepen spelen allemaal in op het feit dat jij enorm goed kan aanvoelen hoe de ander zich voelt en wat hij of zij nodig heeft.
Let erop dat je wel de tijd neemt tussendoor om bij te komen, want je zal dus veel te maken krijgen met de emoties van anderen. Toch is dit werk voor een HSP vaak heel bevredigend.
Overprikkeld en hoogsensitief? 5 tips om jezelf te beschermen tegen prikkels
2. Creatieve beroepen
Van schrijver tot illustrator en van ontwerper tot fotograaf: bij deze beroepen kun jij jouw creatieve ei kwijt. Een extra voordeel is dat je deze beroepen vaak op freelance basis kan uitvoeren, waardoor je veel thuis kan werken en je eigen dagindeling kan bepalen.
3. Ondernemer
Dat brengt ons meteen op het volgende ‘beroep’: ondernemer. In grote bedrijven, in open kantoortuinen, voelt een HSP zich vaak niet op z’n plek. Vaak worden ze door corporates ook niet gezien als potentiële leiders, terwijl hoogsensitieve mensen juist erg krachtige leiders kunnen zijn.
Het bijkomende voordeel hierbij is ook weer dat je je eigen dag indeelt en je eigen team samenstelt: je bepaalt dus zelf met wie je samenwerkt.
4. Tech
Dit realiseren mensen zich vaak niet, maar de code die wordt gebruikt voor software is eigenlijk een taal en coderen is daardoor een heel creatief proces. Veel tech gerelateerde banen hebben ook een meer ontspannen werksfeer en bieden vaak de mogelijkheid om op afstand te werken.
5. Non-profit banen
Een HSP vindt het vaak belangrijk om een baan met betekenis te hebben. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld een baan zoekt waar je een verschil kan maken op het gebied van duurzaamheid. Maar het kan ook betekenen dat je het best tot je recht komt bij een non-profit organisatie.
Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden
Let er bij het solliciteren wel op dat sommige non-profit organisaties niet zo georganiseerd zijn als traditionele bedrijven, waardoor je bijvoorbeeld lange dagen moet maken. Maar weet dat er genoeg bedrijven zijn waar alles wel goed geregeld is.