Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 1 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

5 goede en simpele gewoontes om je mood te verbeteren en stress te verlagen

Kleine simpele gewoontes kunnen leiden tot grote veranderingen. Of je nu wilt afvallen, meer wilt slapen of wilt werken aan je werk-privébalans: de truc is om klein te beginnen. Dus ook als wilt werken aan je mood of je stressniveau kun je het beste beginnen met simpele gewoontes, zodat deze langzamerhand bij jou gaan horen.

Voor je het weet wil je niet meer anders, let maar op.

Vijf simpele gewoontes voor minder stress

We lichten vijf goede en simpele gewoontes uit, die makkelijk toepasbaar zijn en veel impact hebben op je gemoedstoestand en stressniveau.

10 minuten per dag wandelen

Wist je dat 10 minuten per dag wandelen net zo effectief is als een work-out van 45 minuten? Het brengt je evenveel geluk, zelfvertrouwen en positiviteit. Een pittige work-out is natuurlijk wel goed om overtollige kilo’s te verliezen of als je een betere conditie wilt. Maar een stevige wandeling van 10 minuutjes is ook al prima, aldus wetenschapper William Kraus, die er onderzoek naar deed in samenwerking met het National Cancer Institute.

William: “Alle fysieke activiteit telt, en die hoeft niet iedere keer lang te duren. De kleine dingen die je iedere dag doet, zijn ook belangrijk. Bijvoorbeeld: naar je auto wandelen en trappen lopen. Die kleine activiteiten tellen allemaal op en hebben ook een invloed op je mentale en fysieke gezondheid.”

Je hoeft jezelf dus niet per se te martelen in een Rocycle-les of bootcamp-klas. Met een dagelijkse stevige portie stappen pluk je dezelfde gezondheidsvoordelen.

Blijven lachen

Een glimlach geeft een krachtige, chemische reactie in het brein, die ervoor kan zorgen dan je je vrolijker, meer ontspannen en minder gestresst voelt. Zelfs als je niet écht lacht omdat er iets grappigs is of omdat je blij bent. Het maakt namelijk hoe dan ook gelukshormonen in je lichaam aan. En door meer endorfine, dopamine en serotonine zorgt lachen voor meer ontspanning in je lichaam.

Hoe vaker lachen je écht gelukkiger kan maken (aldus de wetenschap)

Daarnaast kun je een glimlach makkelijk overbrengen op iemand anders. Als jij op straat naar iemand lacht, dan is de kans groot dat deze persoon teruglacht. Het is non-verbale communicatie waarmee je verbinding creëert. Het versterkt het saamhorigheidsgevoel en je voelt je meer onderdeel van een groep of samenleving. Zo kan je ook met een glimlach gemakkelijker nieuwe sociale relaties opbouwen en onderhouden, want hoe leuk is het als je je voorstelt met een glimlach? Je steekt anderen aan met je positiviteit en vrolijkheid.

Knuffelen

Wanneer we knuffelen (omhelzen, strelen en aaien) komt er een hormoon in je lichaam vrij genaamd oxytocine. Dit stofje zorgt voor rust en verbondenheid. Het is heel belangrijk in een relatie met je geliefde, kind, familie of vrienden. Hoe langer en intenser we knuffelen, hoe heftiger het effect. Vooral bij huid op huid contact. Oxytocine wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd.

Oxytocine wordt aangemaakt in de hypothalamus in de hersenen en bereikt via de hypofyse het zenuwstelsel en de bloedbaan. Het zorgt ervoor dat we ons rustiger, meer geborgen en prettiger gaan voelen als we worden aangeraakt of geknuffeld. Het wordt ook al aangemaakt als we bijvoorbeeld een huisdier aaien of een fijn gesprek met iemand hebben. Het zorgt hierdoor voor meer sociale binding met anderen.

Je bed opmaken

Als je niet elke ochtend je bed opmaakt, wordt het misschien tijd om deze simpele gewoonte eens aan te leren. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het zorgt voor een algeheel beter humeur. Volgens auteur Admiraal William H. McRaven, die er een boek over schreef, kom je dan namelijk in een positieve mindset van taken afvinken. Je wordt hierdoor productiever, meer resultaat georiënteerd en hebt ook nog eens een opgemaakt bed.

Waarom iedere dag je bed opmaken belangrijk is

Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat je ook nog beter slaapt als je elke dag je bed opmaakt. Hoe dit kan? Geen idee, maar volgens het onderzoek slapen de mensen die hun bed opmaken over het algemeen langer. Daarbij voelen ze zich beter wanneer ze naar bed gaan dan mensen die hun bed niet opmaken.

Je telefoon moet ook slapen

Lekker nog even een aflevering van je favoriete serie kijken in bed? Beter van niet. The National Sleep Foundation raadt aan om je telefoon minimaal 30 minuten voordat je op één oor gaat uit te zetten. Zo geef je je hersenen de kans om bij te komen en creëer je de ideale voorbereiding voor een goede nachtrust. Ook andere schermen als televisie, iPads en laptops moeten ruim voordat je gaat slapen uitgeschakeld zijn.

Het blauwe licht van de schermen zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt gehinderd, een hormoon dat je lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen. Daardoor is het gebruik van je telefoon niet bevorderlijk voor je slaap. En we weten allemaal hoe belangrijk slaap is voor je humeur. Probeer daarom de verleiding te weerstaan en lees een boek of tijdschrift.

Wil je meer simpele tips of vind je het lastig om deze goede gewoontes in je dagelijkse leven toe te passen? De app Whole van de makers van The Happy Broadcast (waar we bij Bedrock groot fan van zijn) kan je hierbij helpen.

Beter in je vel zitten? Zó maak je het lange termijn gelukshormoon serotonine aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️