5 redenen waarom jij nog steeds niet gestart bent met jouw droomproject
Het is nooit te laat om je hart te volgen en invulling aan het leven te geven met datgene wat je héél graag doet. Stop met uitstellen, start met bewegen! Dit zijn de 5 meest voorkomende redenen waarom jij nog steeds niet gestart bent met jouw droomproject of eigen bedrijf.
Ergens kriebelt het om te beginnen maar je durft de stap niet te zetten. Misschien verzin je allerlei excuses voor jezelf waarom het er steeds niet van komt. Terwijl de meeste excuses regelrechte onzin zijn.
Wat is een droomproject
De enige vraag die er écht toe doet is: doe jij wat jouw gelukkig maakt? Of heb je nog altijd het onrustige gevoel dat er een groter doel op je wacht. Iedereen heeft een andere kijk op het leven en stippelt aan de hand daarvan zijn eigen pad uit. Daarom is een droomproject voor niemand hetzelfde maar één ding is zeker: het gaat je zielsgelukkig maken.
Waarom zijn er dan toch zoveel mensen met creatieve ideeën die maar niet tot uiting komen? Wij geven 5 belangrijke redenen.
1. Je bent enorm creatief, maar hebt te veel ideeën waardoor je blokkeert
Je wil werken bij een bank, maar droomt er ook van om coach te worden. Het kriebelt om een eigen modemerk op te richten, maar je kan niet kiezen tussen kleding, accessoires of schoenen. Het moge duidelijk zijn: jouw hoofd zit vol. Daarom is het zaak om uit te vogelen waar jij je op gaat focussen.
Tips zodat je je kunt focussen op écht belangrijke zaken (en niet de dringende)
Je kunt dit doen door wekelijks te evalueren welk idee het meeste door je hoofd spookte. Wat zou je het liefste doen als je luistert naar je hart? Ongeacht salaris, status of gemak. Na een aantal weken zie jij zwart op wit op wel doel je je moet focussen. Want een versnipperd idee is geen idee.
2. Perfectionisme doet je de das om
Sta jezelf toe om imperfect te zijn. Iedereen heeft zo z’n dingen waar nog winst te behalen valt. Gun jezelf ruimte om te leren, vallen en fouten te maken om het vervolgens beter te doen. Wanneer je niet durft te falen ben je al een verliezer voordat je begint.
Vaak is het een kwestie van doen zonder te overdenken. Natuurlijk kom je struggles tegen maar je maakt wél stappen als je de sprong waagt. Vier je al je overwinningen!
3. Je denkt in problemen en niet in oplossingen
Eigenlijk zie je altijd beren op de weg. Verandering en je hart volgen is eng en risicovol maar daarom schopt ook niet iedereen het zo ver. Je moet het durven. De uitdaging aangaan!
4. Je laat anderen beslissingen voor je maken
Als je veel twijfelt, onzeker bent of niet precies weet wat je wil, ben je geneigd om een ander knopen door te laten hakken. ‘Is het verstandig om nu een bedrijf te starten? Vind jij dat ik ontslag moet nemen?’ Dit staat jouw droomproject in de weg.
Als je de vraag bij een ander neerlegt, hoef je niet te dealen met jouw hart en kan je een ander de schuld geven als dingen in the end minder goed uitpakken. Het enige probleem in dit geval is: je bent niet langer de master van je eigen leven.
Wanneer je de regie uit handen geeft, kom je steeds verder van jezelf af te staan. Uiteindelijk geeft het veel meer voldoening om eigen keuzes te maken, goed of fout, en wat de consequenties ook mogen zijn. Dan pas voel je dat je leeft!
Als jij je droom najaagt moet je de mening van anderen soms negeren. Je zult vaak te horen krijgen “zou je dat nu wel doen”? En júíst dan is het een kwestie van doen.
5. Je bent bang om je uit te spreken
Je weet wat je hart je vertelt, maar bent bang dit toe te geven. Aan jezelf, laat staan aan anderen. Daarom houd je wijselijk je mond, althans, of dit zo wijs is valt nog te betwijfelen. Het mag dan wel een veilige manier zijn om dromen voor jezelf te houden, het geeft ook geen stok achter de deur.
Zwijgen doen we omdat we bang zijn voor afwijzing of teleurstelling, maar het maakt je ook afwachtend en terughoudend.
Spreek je dromen uit, laat van je horen want dan volgt de rest vanzelf.