Weinig zelfvertrouwen? 5 manieren om het op te bouwen
Jaloers kijk je naar de knappe mensen op Instagram, die een torenhoog zelfvertrouwen uit lijken te stralen. Je zucht en trekt je capuchon nog wat verder dicht om je te verbergen. Was jij nou ook maar wat meer zoals zij. Maar plottwist: das’gewoon hartstikke mogelijk. Want ook jij kunt je zelfvertrouwen boosten, zelfs als je praktisch from scratch moet beginnen.
We delen 5 tips om je zelfvertrouwen te boosten van psycholoog Guy Winch, die een heleboel wetenschappelijk onderbouwde zelfhulpboeken schreeft én drie TED Talks op z’n naam heeft staan. Dan moeten zijn tips wel goed zijn, toch?
5 tips om je zelfvertrouwen te boosten
Positieve affirmaties (maar dan goed)
“I am protected, well respected. I’m a queen, I’m a dream.” Positieve affirmaties zijn hot, en niet eens alleen in songteksten. Klein probleempje: als zulke uitspraken lijnrecht tegenover je eigen overtuigingen staan, kunnen ze je juist onzekerder maken.
Winch pleit daarom voor een ander soort affirmaties, die iets dichter bij je eigen gedachten staan. Als je I’m a queen niet gelooft, kun je jezelf in ieder geval vertellen dat je wél het doorzettingsvermogen hebt om dat uiteindelijk te worden.
https://www.bedrock.nl/doorzettingsvermogen-is-aan-te-leren/
Doe meer van waar je goed in bent
Eerlijk is eerlijk, het is nu eenmaal makkelijker om zelfvertrouwen op te bouwen rondom iets waar je sowieso al goed in bent. Natuurlijk is het tof om nieuwe dingen te leren, maar het is ook fijn om terug te kunnen vallen op dingen waar je al trots op bent en daar meer mee te doen. Zo benadruk je jouw talenten.
Als je goed bent in schilderen, overweeg dan bijvoorbeeld om daar korte filmpjes over te gaan maken. Als je gek bent op interieur, vraag je vrienden dan eens of ze jouw creatieve oog voor hun slaapkamer kunnen gebruiken. En als je heel erg van make-up houdt, kun je misschien kinderen gaan schminken.
Leer complimentjes accepteren
Ja, ja, we weten het: complimentjes krijgen kan heel ongemakkelijk zijn. Maar hoe vervelend je ze ook vindt, complimenten zouden je wel kunnen helpen.
Dwing jezelf dus om iets positiefs niet weg te wuiven, maar gewoon eens met ‘bedankt’ te beantwoorden. Zo raak je er vanzelf aan gewend en kun je complimenten uiteindelijk ook meer ‘binnenlaten’. We beloven je dat de wereld er niet door vergaat.
Slecht in complimenten aannemen? Zo leer je complimentjes écht te accepteren
Beoefen zelfcompassie
Zelfcompassie is ongeveer net zo’n vage term als self-care en zelfliefde, maar wel onmisbaar in het boosten van zelfvertrouwen. Kort gezegd komt het erop neer dat zelfcompassie het tegenovergestelde is van zelfkritiek. En dat laatste kennen we natuurlijk allemaal: jezelf constant voorhouden dat je iets verkeerd doet of zelfs niet goed genoeg bént. Daar wordt je zelfvertrouwen nou niet bepaald beter van.
Zelfcompassie houdt in dat je kritisch bent tegenover die kritische stem (volg je ‘m nog?). Winch raadt aan om de bekende vrienden-techniek toe te passen: wat zou je tegen je beste vriend(in) zeggen in dezelfde situatie? Als je jezelf op diezelfde manier behandelt, is dat vaak met een stuk meer compassie.
Realiseer je waarde
Dit is misschien niet de meest originele tip, maar clichés zijn er met een reden: maak lijstjes van dingen die je wél goed vindt aan jezelf. Dat werkt vooral goed na een specifieke tegenslag.
Ben je afgewezen voor een sollicitatie, maak dan bijvoorbeeld een lijstje van redenen waarom je wel een goede werknemer bent of zou zijn. Zegt een vriendin af als jullie samen iets zouden doen, herinner jezelf er dan aan waarom je wel een goede vriend(in) bent – en welke mensen het daarmee eens zijn.
Je kunt zelfs verder gaan dan alleen een lijstje maken, door op te schrijven waarom dit zulke goede kwaliteiten of eigenschappen zijn. Dan kun je er zelf in ieder geval ook niet meer aan twijfelen.
Meer zien van Guy Winch? Bekijk z’n interessante TED Talk over emotionele EHBO: