Dit zijn dé 5 manieren om je hersenen te trainen en brein gezond te houden
Het internet staat vol met trainingsschema’s en YouTube-filmpjes om te laten zien hoe je spieren opbouwt. Nu is het brein een orgaan en geen spier, maar je kunt je hersenen wel degelijk trainen. Alleen is de vraag, wat is de beste WOD (Workout Of the Day) voor je brein?
We geven je 5 verschillende methodes (van een neurowetenschapper) om je hersenen in topconditie te krijgen.
Een leven lang leren
Ons brein is een complex orgaan. Het evolueert continue en weet zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen, maar het is ook kwetsbaar voor veroudering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je hersenen te trainen.
Volgens neurowetenschapper en psycholoog Dr. Daniel Amen – die in de afgelopen 23 jaar al dertig boeken heeft geschreven over het brein, waarvan vijf New York Times-bestsellers – zijn er vijf effectieve methodes om je hersenen te stimuleren en dagelijks te onderhouden.
Dagelijks hersenen trainen
De meeste mensen denken misschien aan mentale oefeningen, zoals kruiswoordpuzzels en andere woordspelletjes. Dr. Amen: “Dat is een goed begin, maar het is slechts één onderdeel van een totale hersentraining.
Gebaseerd op het laatste onderzoek en mijn eigen ervaringen met het helpen van tienduizenden patiënten bij het optimaliseren van de hersenen en mentale gezondheid, zijn dit de beste manieren om je hersenen dagelijks te trainen.”
5 effectieve methodes
Over het algemeen is de meest krachtige mentale oefening dat je nieuwe dingen leert en dingen doet die je nog nooit eerder hebt gedaan. Het schijnt zelfs dat als je dagelijks super ingewikkelde dingen doet, zoals raketten bouwen of financiën van multinationals beheren, dat je je hersenen niet zo fit houdt als wanneer je regelmatig iets nieuws probeert.
Als je hersenen een taak herhalen, zelfs een ingewikkelde taak, zoeken ze uit hoe ze daar minder energie voor hoeven te gebruiken. Dus de volgende oefeningen zijn óók voor de héle slimme mensen onder ons:
1. Woord- en strategiespelletjes
Zoals schaken, puzzelen of mediteren
De prefrontale cortex is betrokken bij verschillende cognitieve functies, waaronder planning, redeneren en emotieregulatie. Om deze regio te activeren en te versterken, kun je deelnemen aan woord- en strategiespelletjes, zoals schaken of puzzels.
Het oefenen van toespraken of deelname aan debatten daagt je uit om logisch te denken en helder te communiceren, wat de prefrontale cortex stimuleert. Daarnaast heeft meditatie een bewezen positief effect op deze hersenregio, waarbij mindfulness-oefeningen je concentratie en emotionele balans kunnen verbeteren.
2. Memoriseren
Zoals een muziekinstrument leren bespelen of een gedicht uit je hoofd leren
De temporale kwabben zijn essentieel voor geheugenfuncties en geluidsherkenning. Memoriseren is een eenvoudige en effectieve manier om deze hersenregio te trainen. Probeer bijvoorbeeld regelmatig gedichten, citaten of nieuwe informatie uit je hoofd te leren.
Daarnaast is het leren bespelen van een muziekinstrument een uitstekende oefening voor de temporale kwabben. Het vergt niet alleen auditieve verwerking, maar ook het onthouden van noten en ritmes, wat het geheugen ten goede komt.
3. Ruimtelijke oriëntatie en sensorische verwerking
Zoals rekenspelletjes, sudoku of golven
De pariëtale kwabben zijn verantwoordelijk voor ruimtelijke oriëntatie en sensorische verwerking. Rekenspelletjes, zoals sudoku of andere wiskundige uitdagingen, stimuleren deze hersenregio.
Golfen is een sport die ook een beroep doet op de pariëtale kwabben vanwege de noodzaak van precisie en ruimtelijk inzicht. Bovendien vereisen activiteiten waarbij je een kaart gebruikt om aanwijzingen te volgen, zoals geocaching, een actieve betrokkenheid van de pariëtale kwabben.
4. Evenwicht versterken
Zoals yoga of tai chi
De basale ganglia zijn betrokken bij het reguleren van beweging en het aanleren van motorische vaardigheden. Om deze hersenregio te stimuleren, is het belangrijk om activiteiten te ondernemen die je evenwicht uitdagen.
Dit kan variëren van eenvoudige oefeningen op één been tot meer gevorderde activiteiten zoals yoga of tai chi. Het trainen van je evenwicht verbetert niet alleen de functie van de basale ganglia, maar heeft ook positieve effecten op de algehele coördinatie en stabiliteit van het lichaam.
5. Coördinatie trainen
Zoals dansen, jongleren en Kung fu
De kleine hersenen zijn cruciaal voor coördinatie en motorische controle. Om deze regio te activeren, is het aan te raden oefeningen te doen die een nauwkeurige coördinatie vereisen.
Dit kan variëren van eenvoudige hand-oogcoördinatieoefeningen, zoals jongleren, tot meer complexe activiteiten zoals dansen of het beoefenen van bepaalde vechtsporten. Regelmatige fysieke activiteit die gericht is op het verbeteren van coördinatie draagt bij aan het behoud van een gezond functionerend cerebellum.
Conclusie
Dr. Amen: “Door regelmatig variatie in je activiteiten te brengen en regelmatig uitdagingen aan te gaan, kun je niet alleen de functionaliteit van de hersenen verbeteren, maar ook de algehele gezondheid van je brein bevorderen.”
Dus, train je hersenen en geef ze de nodige work-out om scherp en veerkrachtig te blijven. Je bent nooit te laat (of te vroeg) om te beginnen!