5 lessen van David Attenborough om meer met de natuur te leven
David Attenborough verblijdt mensen al 98 jaar met zijn natuurdocumentaires, maar ook in boeken en tijdens lezingen spreekt de Brit wijze woorden. Die gaan, net zoals zijn beroep, vooral over Moeder Aarde. De bioloog en televisiemaker maakte het zijn levensmissie om de natuur te koesteren, en van die lessen van David Attenborough kunnen we veel leren.
Lessen van David Attenborough
1. Er is geen groter wonder dan natuurlijke schoonheid
Als het aan Attenborough ligt, zouden we ons allemaal veel vaker buiten moeten begeven. Hij noemt de natuurlijke wereld ‘de grootste bron van vreugde en visuele schoonheid’. Door meer tijd in de natuur door te brengen, ontdek je volgens de televisiemaker de ware betekenis van het leven.
Dat het leven er een stuk rustiger en kalmer van wordt, lijkt een gegeven dat Attenborough bevestigt. De televisiemaker werd mede dankzij zijn meditatieve stem in natuurdocumentaires een icoon.
2. Het is niet te laat om het tij te keren
In 2020 kwam A life on our planet uit, de documentaire en het bijpassende boek waarin Attenboroughs liefde voor Moeder Aarde nog duidelijker naar voren komt. De film is een ode aan de wereld waar we op leven, maar kent ook een dringende boodschap: er moet iets veranderen om de wereld draaiende te houden en daar moet elk individu een steentje aan bijdragen.
Hoewel zelfs hij de toekomst niet kan voorspellen, denkt de bioloog dat het nog niet te laat is om klimaatverandering een halt toe te roepen, als maar genoeg mensen erin geloven en actie ondernemen.
3. Reizen is rijkdom
Reizen stelt veel mensen voor een dilemma: door andere culturen te ontdekken en natuurlijke wereldwonderen te zien, is de kans groot dat je normen en waarden verschuiven en je respectvoller met mens en milieu omgaat. Tegelijkertijd kan juist reizen een negatieve impact op je ecologische voetafdruk hebben.
Daarom is het volgens Attenborough zaak om op een alternatieve, duurzame manier te reizen. Níet reizen is volgens hem namelijk niet de oplossing in deze tijd: “I’m luckier than my grandfather, who didn’t move more than five miles from the village where he was born.”
4. Rouw en verdriet brengen grote inzichten
Niemand ontkomt aan rouw. Het hoort bij het leven, en hoe verdrietig dat ook is, het zorgt ook voor grotere inzichten. Volgens Attenborough kom je dichter bij jezelf wanneer je door een lastige periode gaat. Rouw laat de mens zien dat niemand onsterfelijk is en dat we onderdeel zijn van een groter geheel: de dood is misschien wel het natuurlijkste dat er is.
5. Vogels vertellen je alles wat je moet weten
Niet alle lessen van Attenborough zijn even zwaar, hoewel het merendeel zich focust op het behouden van de aarde. De bioloog maakt in zijn leven ook tijd voor ogenschijnlijk simpel genieten, zoals met het kijken naar vogels. En daar hoef je heus niet voor in een afgelegen stuk natuur te wonen.
Ook midden in de stad kun je vogelspotten en je verwonderen over de vrijheid van de beesten: geen enkele andere diersoort is volgens de bioloog zo bereikbaar en bovendien fascinerend.
7 lessen die je leven kunnen veranderen (volgens de 96-jarige psycholoog Edith Eger)