5 filosofische vragen die je kijk op mensen en op de wereld voor altijd veranderen
Deze filosofische vragen zetten je aan het denken, prikkelen je om de diepte in te gaan met je gedachtes: soms lastig, maar heel fijn én het maakt je weer een stuk wijzer over hoe de wereld in elkaar zit. En natuurlijk jouw plek daarin!
Wijsheid, het waarom en ons bestaan: als we stil staan bij hoe alles in het leven in elkaar zit, kan dat ons soms diep raken. Toch is het vanzelfsprekend om gewoonweg je leven te leiden en je niet met deze zaken bezig te houden. Tijd om je gedachtes uit te dagen en de diepte in te duiken.
Filosofische vragen: de diepte in
5 filosofische vragen die je uitdagen om na te denken over wat je écht voelt en denkt.
1. Wie zijn wij zonder onze herinneringen?
Zonder onze herinneringen, verliezen we dan niet een deel van onze identiteit en de mogelijkheid om terug te blikken op onze eerdere ervaringen? Vormen herinneringen niet onze persoonlijkheden, relaties en kennis?
Zijn we zonder herinneringen een blanke lei, zonder de context die ons maakt wie wij zijn, of zijn we zonder herinneringen juist vrij? Vrij van sommige gedachtes en gebeurtenissen die ons misschien terughouden om te doen wat we echt willen of die ons geraakt hebben.
Denk daar maar eens over na!
2. Is kennis een last of een vorm van empowerment?
“Kennis is de key om het leven te begrijpen, maar een last als je er niet mee kan veranderen wat je wil”, is een uitspraak die mij bijgebleven is.
Misschien is te veel weten wel een last, maar zit in de behoefte om meer kennis te krijgen macht.
Hoeveel wil jij weten?
3. Kunnen we ooit iemand écht kennen?
Misschien niet, als we soms onszelf niet eens kennen. En weten mensen niet alleen van iemand wat diegene wil dat wat we weten?
Soms zijn we pas écht onszelf, als we helemaal alleen zijn. Als er niemand is die naar ons kijkt of een mening kan vormen en wanneer je niet geremd bent om te doen wat je echt wil. “Iemands gedachtes zijn lastig om te lezen, ook als je een open boek bent”, hoorde ik iemand zeggen.
Of kunnen we door kwetsbaarheid naar elkaar toe zo’n level van vertrouwen opbouwen dat we iemand écht leren kennen zoals diegene is? Dat zijn één van de vele filosofische vragen die je jezelf kan afvragen.
Misschien hebben we wel drie gezichten: een gezicht naar de wereld, een naar je vriendinnen en familie en een gezicht voor jezelf alleen.
Welk gezicht zie jij? Of ken je ze allemaal?
4. Kan een persoon echt veranderen?
In het leven leren we steeds weer dingen bij en verwerken we die kennis op onze eigen manier. Mensen leren en groeien, maar maakt dit ze ook een ander persoon of blijven ze intrinsiek hetzelfde?
De vraag is of iemand echt kan veranderen door zelfbewustzijn en motivatie.
Ben jij veranderd?
5. Kan onze samenleving zonder regels en wetten bestaan?
Zou dat één grote chaos worden? Misschien wordt het een uitdaging om de orde te bewaren, maar is het wel mogelijk als iedereen écht van elkaar houdt?
Alleen wat is echt houden van. En zijn alle mensen wel in staat om van een ander te kunnen houden? Of houden ze alleen van zichzelf en is een samenleving zonder regels en wetten een utopie!
Er zijn zoveel filosofische vragen die je kunt stellen om een diepgaand gesprek aan te gaan. Welke vragen vind jij boeiend?