Waarom 5 dagen per maand vasten gezond is volgens nieuw onderzoek
In het zuiden van Nederland was op 1 maart dit jaar de carnaval voorbij. Voor katholieken begint daarmee officieel de vastenperiode. De animo om veertig dagen te vasten – zes weken tussen carnaval en Pasen, met uitzondering van de zondagen – is in de afgelopen decennia behoorlijk afgenomen. Maar plotseling krijgt het vasten vanuit de wetenschap veel positieve aandacht. Want wat blijkt? Vasten is gezond. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken naar het gezonde effect van vasten. Waarbij nog niet altijd duidelijk is wat de verschillen in gezondheidsopbrengst tussen mannen en vrouwen is. Het bekende 5-2-dieet, waarbij je vijf dagen normaal eet en twee dagen 500-600 Kcal eet, lijkt voor mannen en vrouwen na de menopauze een stuk gezonder te zijn, dan voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
Nu is er een nieuw onderzoek, dat een lans breekt voor periodiek vasten. Vijf dagen per maand vasten zou een positieve invloed hebben op bloeddruk, gevoeligheid voor insuline en bovendien ontstekingsremmend werken.
Bovendien had het een positieve invloed op buikvet en verminderde het lichaamsvet zonder de spieren aan te tasten. En volgens de onderzoekers heeft vasten ook nog een gunstig effect op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en veroudering.
Onderzoekers van de USC Leonard Davis School of Gerontology voerden hun experiment uit met honderd deelnemers in de leeftijd 20 tot 70. De proefpersonen werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep moesten drie maanden lang eten volgens hun gewone eetpatroon. Proefpersonen in de tweede groep kregen elke maand een aangepast dieet waarbij ze vijf dagen lang tussen de 750 en 1100 calorieën binnen kregen.
De vastende proefpersonen waren na drie maanden in betere gezondheid dan de controlegroep. Om zeker te weten dat er geen toeval in het spel was, werd de controlegroep daarna ook op het vasten-dieet gezet. Ook zij lieten na drie maanden dezelfde verbeteringen zien.
Het mooie was dat de verbeterde gezondheid ook stand hield nadat alle proefpersonen weer gewoon waren gaan eten.
Bekijk ook deze uitzending van de BBC over het effect van vasten. De uitzending is al vijf jaar oud, maar nog steeds interessant:
Eat, Fast & Live Longer HD door limoslight
Meer lezen
Intermittent fasting: wat is het, en is het gezond?