4x boeken om het Palestijns-Israëlisch conflict beter te begrijpen
De oorlog tussen Israël en Palestina is sinds de Hamas-aanval begin oktober volop in het nieuws, maar gaat veel verder terug in de tijd dan dat. Om de huidige situatie beter te begrijpen, kun je de volgende boeken over het Palestijns-Israëlisch conflict lezen.
Het geweld tussen Israël en Palestina roept bij veel mensen sterke emoties op. Verschrikkelijke beelden worden wereldwijd verspreid en zorgen voor verdeelde reacties.
Naast hevige emoties zijn er ook vragen: wanneer (en bovenal hoe) ontstond deze eeuwenoude oorlog en hoe kon het juist nu zo escaleren? In de loop der jaren werden er talloze boeken over geschreven. Deze 5 exemplaren zijn verplicht leesvoer voor wie meer wilt weten.
Want wat er gebeurt, mag en kan niet. Tegen dit geweld wil je je stem laten horen! Als 7 biljoen mensen zeggen dat ze niks kunnen doen, is er niemand die opkomt voor de slachtoffers. Lees je in en laat je horen. Ieder mens heeft het recht om in vrede te leven. Recht op veiligheid. Recht op rechtvaardigheid.
Boeken over het Palestijns-Israëlisch conflict
Dit boek wordt door zowel Palestijnse als Israëlische historici geprezen. Het is een sterk uiteengezette geschiedenis van de oorlog waarbij in duidelijke taal wordt uitgelegd hoe deze ooit ontstond. Lees je slechts één boek over de oorlog, dan is dit exemplaar een must.
Ari Shavit schrijft sinds jaar en dag over het conflict in zijn thuisland Israël, en dit boek is daar een voorbeeld van. Door middel van interviews, historische documenten en dagboekfragmenten leer je over de oorlog vanuit een Israëlische burger.
Michael B. Oren neemt je in Six days of war mee naar het begin van de oorlog in de twintigste eeuw. Hij vertelt tot in elk detail hoe het conflict ontstond en dat geeft een goed beeld van de huidige situatie.
Jeffrey Goldberg werkte als gevangenisbewaker in Israël tijdens de jaren ’90. Hij vertelt in Prisoners hoe het er binnen de gevangenismuren aan toe ging en gaat in gesprek met gevangene Rafiq.