Welk van de 16 persoonlijkheidstypen ben jij? Doe de Myers-Briggs test
Hoewel het natuurlijk lastig is om mensen in slechts een paar hokjes te plaatsen, slaan menig persoonlijkheidstests de spijker aardig op de kop. Van de bekende persoonlijkheidstest van psycholoog Carl Jung tot deze razendpopulaire manier om je persoonlijkheid te testen: de Myers-Briggs test ofwel de 16 Personalities. Hoe gaat die laatste in z’n werk?
In het bedrijfsleven wordt er grootschalig gebruikt van gemaakt – een potentiële werknemer een persoonlijkheidstest laten doen om te kijken of deze geschikt is voor de functie. Best spannend, want kan je iets goed of fout doen als je immers gewoon jezelf bent tijdens zo’n test?
Nee is gelukkig het antwoord, maar het geeft wel een goede inkijk in hoe jij functioneert in bepaalde situaties. Handig voor jezelf om te weten én je werkgever. Eventueel kan je zo kijken waaraan je nog kan werken en wat juist jouw sterke kanten zijn.
Meer over jezelf weten? Doe de Big Five persoonlijkheidstest
16 Personalities van Myers-Briggs
Eén van de meest bekende en misschien wel meest populaire persoonlijheidstests op dit moment is misschien wel die van het Myers-Briggs model, namelijk één die men indeelt in 16 verschillende persoonlijkheden.
Op basis van de theorie van bekend psycholoog Carl Jung – die onderscheid maakt tussen verschillende karaktereigenschappen en persoonlijkheidstrekken – baseerde Isabel Briggs haar theorie. Ofwel, iets genuanceerd, een persoonlijkheidsindicator. Het geeft namelijk een indicatie, je kunt immers niet iedereen in slechts 16 hokjes plaatsen. Hoe werkt de test?
Unieke kenmerken
Haar model gaat als volgt: elk van de 16 type heeft een uniek kenmerk, bijvoorbeeld introversie of extraversie, of je wel of niet makkelijk beslissingen maakt, of je meer afgaat op je intuïtie of ratio.
De 4 dimensies
Door de test te doen, kom je uiteindelijk op jouw unieke samenstelling van letters, ofwel jouw persoonlijk code. Deze letters rollen dan uit de test:
- Aandacht: Extraversie (e) – Introversie (I)
- Informatie: Sensing (S) – Intuition (N)
- Beslissingen: Thinking (T) – Feeling (f)
- Wereld om je heen: Judging (J) – Perceiving (P)
Op basis van de test – die maar 5 tot 10 minuten duurt – krijg je een eigen code gebaseerd op deze letters die bij één van de 16 persoonlijkheden past. Bijvoorbeeld:
- De analisten: de architect (typisch strategische denkers), de logicus (de innovatieve uitvinders), de bevelhebber (een wilskrachtige leider) of de debater (slimme nieuwsgierige denkers).
- De diplomaten: de advocaat (stil en mystiek) en de bemiddelaar (poëtisch en altruïstisch).
Deze karaktereigenschap verklapt hoogstwaarschijnlijk dat je een hoog IQ hebt
De 16 Personalities test is vrij simpel omdat je een aantal stellingen beoordeelt op een schaal van eens tot oneens (je hebt daarbij 7 opties, dus dat is vrij breed).
Maar let wel: het is bij zo’n persoonlijkheidstest natuurlijk verleidelijk om je van je beste kant te laten zien, maar je kan je afvragen hoe realistisch het beeld dan is wat je van jezelf schetst. Wees liever eerlijk in de test en gebruik het als een waardevolle spiegel.
Welk type ben jij? We zijn benieuwd!