13th: een schokkende docu op Netflix over Amerikaanse gevangenissen die je moet zien
Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: 13th, een Netflix Original over Amerikaanse gevangenissen en alle Afro-Amerikanen die daar het slachtoffer van zijn.
Slavernij is afgeschaft, dat weet iedereen. In 1863 tekende Abraham Lincoln een document waarmee hij slaven in de VS vrijheid gaf en in 1865 werd het 13e Amendement op de grondwet aangenomen, waarmee het illegaal werd om iemand als slaaf te houden. Eén van de uitzonderingen? Slavernij als straf voor een misdrijf.
13th: een belangrijke docu op Netflix
Dat criminelen mochten worden behandeld als slaven, heeft een heleboel impact gehad op onze huidige maatschappij. Al meteen ontstond daardoor namelijk een mythe van zwarte criminaliteit, die Afro-Amerikanen linkte aan misdrijven om ze zo alsnog als slaven te mogen behandelen.
Criminaliteit kwam hoog op de politieke agenda in de VS te staan en er gaat een heleboel geld om in die wereld van massa-opsluiting. Want gevangenissen moeten altijd vol zitten, zelfs als daar niet genoeg misdrijven voor zijn.
Dus slavernij mag dan verboden zijn, maar er staan inmiddels meer Afro-Amerikanen onder strafrechterlijk toezicht dan er slaven waren in 1850, leert de docu ons. Ja, laat dat maar even op je inwerken.
In 13th worden activisten, politici en wetenschappers geïnterviewd over de impact die het huidige gevangenissysteem in de VS heeft op de Afro-Amerikaanse gemeenschap, en over het verleden dat voorafging aan de huidige situatie.
Er worden dingen verteld die meer dan schokkend zijn en er blijkt ontzettend duidelijk dat racisme nog steeds aan de orde van de dag is en hoe schadelijk dat is. Iedereen zou deze docu moeten kijken om zich daarvan bewust te worden – want het verleden kunnen we niet meer veranderen, maar de toekomst wel.
Je kunt de ruim 1,5 uur lange docu bekijken op Netflix.