10 levenslessen die je eerder had willen horen (en ontdek wat er écht toe doet)
Van jongs af aan krijgen we van onze ouders, leraren en anderen te horen hoe we ons moeten gedragen en wat belangrijk is in het leven. Deze ‘leefregels’ blijken vaak totaal niet te kloppen en je wordt er ook niet gelukkiger van. Hoe werkt het leven dan wel? Wat is écht belangrijk? We delen 10 levenslessen waarvan personal coach Inger Strietman denkt dat je ze eerder had willen weten (omdat ze er écht toe doen in het leven).
Leefregels zijn één grote mindfuck
Inger deed van jongs af aan haar best om het ‘goed te doen’, om door iedereen gevonden te worden, het contact met haar vrienden en vriendinnen te onderhouden, een luisterend oor te bieden waar dat nodig was, attent te zijn voor de mensen om haar heen en aan de verwachtingen van haar ouders, docenten en later werkgevers te voldoen.
En dat liep hartstikke fout af. Inger: “Ik belandde in een burn-out en kwam met mijn goede bedoelingen thuis te zitten. Het was super frustrerend. Die leefregels waaraan ik me altijd zo keurig had gehouden werkten niet. Sterker nog, ze werkten me volkomen tegen! Het leek wel één grote mindfuck.”
10 levenslessen die je eerder had willen weten
Toen ze zich dat realiseerde, wist ze dat ze al deze aangeleerde omgangsvormen en regels overboord moest gooien. En dat was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Langzaam maar zeker leerde ze steeds beter hoe het leven wél werkt en wat echt belangrijk is. In haar boek, 100 dingen die je eerder had willen weten, deelt ze haar inzichten, levenslessen en concrete tips.
1. Loyaliteit is een tricky kwaliteit
Loyaliteit is een hooggewaardeerde eigenschap. Trouw zijn aan je familie, je vrienden, je partner of je werkgever. Iedereen loopt met je weg als je loyaal bent, maar zorg ervoor dat de loyaliteit niet wegloopt met jou. Hoe groot is de kans dat voldoen aan alle verwachtingen precies datgene brengt wat jou vanbinnen echt gelukkig maakt? Die is niet groot, natuurlijk.
Als jij nieuwe interesses ontwikkelt, mooie kansen wilt aangrijpen of merkt dat je te veel moeite moet doen voor een relatie, dan is het soms het beste om afscheid te nemen van het oude en te kiezen voor iets nieuws. Dan ben je nog steeds loyaal, maar dit keer aan jezelf. En dat is nou net de belangrijkste vorm van loyaliteit die er is.
2. Het is niet de bedoeling om in een plaatje te passen
Heb je er ooit bij stilgestaan dat de meest bijzondere mensen juist de mensen zijn die de dingen op hun eigen manier doen? Niet omdat ze bewust tegen de stroom in willen zwemmen, maar omdat zij doen wat voor hen goed voelt. Zij volharden in waar zij in geloven.
Streven naar het perfecte plaatje komt vaak voort uit een gevoel van angst, een behoefte aan veiligheid, erbij willen horen. Maar hoe gaaf is het dat iedereen op deze planeet een unieke combinatie van kwaliteiten en talenten bezit? En daar ook uiting aan geeft? Creëer dus vooral je eigen plaatje luidt een van de levenslessen.
3. To-do lijstjes zijn levensgevaarlijk
Lijstjes maken is levensgevaarlijk. Geen grap. Ze geven een gevoel van controle, van overzicht. Dat voelt goed, maar het heeft ook een keerzijde. Uiteindelijk wordt namelijk niemand gelukkig van lijstjes maken. We maken van onszelf een soort robot, helemaal gefocust op wat we nog ‘moeten’ doen. En ondertussen missen we het echte leven.
Spontaan keuzes maken, doen waar je op dat moment zin in hebt. Leven in een flow, zonder krampachtig de controle proberen te houden zodat er maar niets mis kan gaan. Met een beetje meer vertrouwen dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt wordt het leven een stuk leuker.
4. Het is volstrekt normaal om van mening te veranderen
Ken je dat gevoel? Dat je ooit met een grote mond stelling hebt genomen over iets en je dit nu uit alle macht probeert te verdedigen? Jezelf in allerlei bochten wringend om maar niet ‘door de mand te vallen’? Bespaar jezelf de moeite.
Met de informatie die je nu hebt, kun je anders tegen de dingen aankijken dan eerst. Je kunt dus prima met droge ogen zeggen dat je van mening bent veranderd. Veel relaxter. Veel fijner.
5. Je hoeft je niet altijd te bewijzen met een diploma
Natuurlijk is het slim om je school af te maken, maar we slaan er zo gemakkelijk in door. Als je eenmaal de belangrijkste papiertjes op zak hebt, kun je er ook voor kiezen om zelf door te pakken. Om vanuit vertrouwen en lef te gaan bouwen aan je ervaring in de praktijk. Er zijn zoveel mensen die vanuit onzekerheid maar niet die nieuwe stap in hun carrière durven te zetten.
Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
Ze hebben een diploma nodig als bewijsvoering van hun expertise. Vooral bedoeld voor zichzelf. En dus wordt er veel geld en tijd geïnvesteerd in een cursus of opleiding. Het diploma op zich bewijst echter vaak niets, uiteindelijk gaat het om wat jij als persoon te bieden hebt. Er zijn zoveel succesvolle ondernemers, schrijvers en coaches die niet die ene gerenommeerde opleiding hebben gedaan.
Met een gezonde dosis zelfvertrouwen en zelfkennis zijn ze gaan doen wat ze leuk vonden. Laat dat een van jouw levenslessen zijn! Dus voordat je je inschrijft voor de volgende opleiding, moet je jezelf deze vraag stellen: hoever ben ik eigenlijk al op dit moment zónder dat papiertje? Hoe zou je in de praktijk ervaring kunnen opdoen? Niet iedereen komt tot zijn recht in de schoolbanken en niet voor elke nieuwe stap is een papiertje nodig. Vertrouw op jezelf, op wat jij leuk vindt en waar jij in gelooft.
6 Begin gewoon
Mensen hebben aan het eind van hun leven vooral spijt van de dingen die ze niet hebben gedaan. Het stomme is dat je, als je jong bent, je vaak niet kunt voorstellen dat het leven eindig is. De reikwijdte van het leven lijkt eindeloos. We krijgen ideeën, dromen weg bij toekomstbeelden, maar durven de eerste stap niet te zetten.
Omdat we denken aan de risico’s, aan wat anderen zouden vinden, aan dat we – nog – niet goed genoeg zouden zijn, dat we te jong zijn of inmiddels te oud. Dat eeuwige hoofd dat ons altijd maar in de weg zit met die voortdurende kritiek. Begin gewoon! Bedenk hoe je het wilt aanpakken, waar zou je mee beginnen? Wat kun je nu al doen? En zét die eerste stap.
Zonder dat je alles compleet kunt overzien en zonder enige garantie op hoe het uitpakt, maar begin, gewoon omdat het leuk is om te beginnen. Omdat je hart hiervan sneller gaat kloppen. Omdat je maar één keer leeft.
7. Schaamte houdt je aangelijnd
Ongegeneerd dansen of met het grootste gemak vertellen wat je vindt zonder daar al te veel over na te denken. Met een slokje op ontspannen we vaak makkelijk en laten we onszelf veel meer gaan. We komen in een flow en volgen ons gevoel. En dat is heerlijk! Stom dus dat wanneer we nuchter zijn, we onszelf zo beperken door over alles wat we doen zoveel na te denken.
Wat meer schaamteloos jezelf zijn zou iets van alle dagen moeten zijn. Hiervoor zouden we onszelf best wat meer ruimte mogen geven. Dus zet die muziek op, dans! Leef je uit, laat je gaan. Het leven wordt er gegarandeerd leuker van.
8. Houd je niet altijd aan je afspraken
A flexible mind is a joy forever. Alle regels, zwart-witgebieden en strakke lijnen waarvan je dacht dat ze bestonden, bestaan niet. Het leven is niet gestructureerd en rechtlijnig. Gelukkig maar, want ook al lijkt het houvast en duidelijkheid te bieden, uiteindelijk ben je hier als mens echt niet bij gebaat.
Ken je dat gevoel dat je je in het zweet werkt om maar aan de verwachtingen te voldoen? Om al je afspraken na te komen? Wat is het een opluchting om te leren dat je jezelf wat meer spreekwoordelijke ‘slack’ mag geven. Dat je flexibel met de dingen om mag gaan. Gun jezelf de vrijheid en de ruimte om tot een ander idee te komen, om je gevoel te volgen en je planning of afspraken hierop aan te passen. Het leven is zoveel maakbaarder dan je denkt.
9. De ideale relatie bestaat niet
Dat verhaal van Sneeuwwitje en de prins? Dat bestaat dus niet. Oké, zover waren we al, maar ook die geweldige romantische komedies, de perfect lijkende vriendenkoppels in je omgeving, of misschien het fijne huwelijk van je ouders (mazzelaar), geven de indruk dat er een blauwdruk bestaat voor de ultieme liefde, voor hoe een liefdesrelatie hoort te zijn.
Dit is zo jammer en het maakt je ook onnodig onzeker. Elke relatie is immers compleet anders. Met de ene partner heb je regelmatig slaande ruzie maar is de liefde stabiel en vurig, terwijl je met de ander misschien harmonieus en liefdevol de dagen slijt maar je je tegelijkertijd doodverveelt.
Het ene stel kan niet wachten om bij elkaar te wonen, het andere vindt het heerlijk om juist ook veel tijd voor zichzelf te hebben. Er zijn diverse soorten liefdesrelaties. En alles waar jij je goed bij voelt ís goed. Vertrouw daarop.
10. Neem elk advies met een korrel zout
Iedereen bekijkt de wereld vanuit zijn of haar eigen positie. Iedereen heeft eigen ervaringen, angsten en dromen. En vanuit die ervaringen geven we elkaar advies. Het is belangrijk om dit altijd in gedachten te houden. Niemand kan jou het perfecte advies geven, want niemand staat werkelijk in jouw schoenen.
Niemand voelt wat jij voelt en niemand weet wat jij weet. Jouw situatie is nooit 100 procent identiek aan die van een ander. Dus doe je voordeel met het vragen naar de zienswijze van anderen, luister naar wat zij te vertellen hebben, maar beslis uiteindelijk altijd zelf. Dit is jouw leven. Zelfs de levenslessen die daarbij passen, kies je zelf uit.
Levenslessen maken het leven makkelijker, flexibeler en daarvan wordt je uiteindelijk gelukkiger.
5 wijze levenslessen die we kunnen leren van de Hawaaïanse cultuur